Sira (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sira har flere betydninger.
Sira
Bakke kirke2.JPG
LandNorge Norge
FylkeAgder
KommuneFlekkefjord
Postnummer4438 Sira
Areal0,67 km²
Befolkning783[a] (2021)
Bef.tetthet1 168,7 innb./km²
Høyde o.h.76 meter

Åna-Sira
58°25′14″N 6°39′47″Ø

Sira er et tettsted i Flekkefjord kommune i Agder. Tettstedet har 595[1] innbyggere per 1. januar 2021, og ligger ved fylkesgrensen til Rogaland nær europavei 39 omtrent 19 kilometer nord for kommunesenteret Flekkefjord.

Gamle Bakke kommune[rediger | rediger kilde]

Sira var det største tettstedet i den tidligere kommunen Bakke. Etter en lengre prosess ble denne kommunen lagt inn i Flekkefjord kommune i 1965, sammen med nabokommunene Gyland, Nes og Hidra.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Sira Stasjon[rediger | rediger kilde]

Sira stasjon ligger på Sørlandsbanen. Den er også endestasjon for den nå nedlagte Flekkefjordbanen og var utstyrt med dreieskive for lokomotiver.

Sirdalsvannet[rediger | rediger kilde]

Sira ligger i sørenden av Sirdalsvannet, og Siraosen har vært et viktig knutepunkt for trafikken til Sirdalen før veinettet ble utbygd. Reisende fra kysten var først fraktet inn til Flikka, landverts til Flikkeid ved Lundevannet, på båt fram til Sirnes, landverts langs elva Sira til Osen, der det ventet en milelang rotur videre til Tonstad. Trafikken på Sirdalsvannet ble etterhvert motorisert, med endestopp i Osen og Tonstad, og lasting og lossing underveis ved behov. (Trafikken er nå gjenopptatt med nyrestaurert båt). Elvestrekningen er blitt mere farbar med båt, etter at både Sirdalsvannet og Lundevatnet ble regulert (mer jevnnivellert) i tilknytning til kraftutbyggingen.

Kongeveien[rediger | rediger kilde]

En av de eldre kongeveiene fra Kristiansand gikk forbi, for å krysse elva til Tronåsen, der det var mulig å komme videre vestover mot Stavanger via Moi og Drangsdalen/Heskestad.

Bakke bru[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Bakke bru (Flekkefjord)

Bakke bru, sett fra Sør

Sira er også kjent for Bakke Bru, som er Norges eldste hengebro. Den går over Siraelva, som renner fra Sirdalsvannet til Lundevatnet i Flekkefjord kommune i Agder. Broa ble åpnet i 1844 som en del av Vestlandske hovedvei mellom hovedstaden og Stavanger.

Sira elv[rediger | rediger kilde]

Sira har navnet fra elva Sira (Sirdalselva), som er bygget ut for kraftproduksjon av Sira-Kvina Kraftselskap.

Krigsfangeleirene[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig holdt nazistene krigsfanger flere steder på Sørlandet, særlig i forbindelse med byggingen av Sørlandsbanen. På Sira var det en slik leir som holdt ca. 90 fanger. Den ble lagt til Bakke Idrettsforenings eiendom, og både fotballbanen og klubbhuset ble brukt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021.