Hopp til innhold

Bakke (Vest-Agder)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bakke
Tidligere norsk kommune
LandNorges flagg Norge
FylkeVest-Agder
Avviklet1. jan. 1965
HovedstadÅna-Sira
Kart
Bakke kommune
58°24′40″N 6°39′27″Ø
Bakke kirke

Bakke er et sogn i Lister prosti og en tidligere kommune i tidligere Vest-Agder.

I 1837 var Bakke ett prestegjeld, men siden det var delt på langs av fylkesgrensen mellom tidligere Vest-Agder og Rogaland (som fulgte elveløpet til Åna-Sira) måtte det deles i to formannskapsdistrikter. (For samme problem se også Bindal, Birkenes, Røldal, Strømm og Åseral – samt Hemne.) Fylkesgrensen ble flyttet vestover til sin nåværende posisjon i august 1838[trenger referanse].

De fire sognene Bakke, Gyland, Tonstad og Øvre Sirdal utgjorde én samlet kommune fra 1838 til 1848. I 1849 ble Tonstad og Øvre Sirdal fradelt Bakke formannskapsdistrikt og dannet Sirdal kommune. Fra og med 1849 var Bakke en del av Bakke og Gyland kommune fram til Gyland ble fradelt som egen kommune i 1894.

Den 1. januar 1965 ble Bakke og Gyland kommuner (sammen med Nes og Hidra kommuner) slått sammen med Flekkefjord by til Flekkefjord kommune.

De eldre kommunale arkivkildene for kommunen finnes i dag hos Interkommunalt arkiv i Vest-Agder IKS (IKAVA). Dette inkluderer protokoller fra for eksempel kommunestyre, formannskap, fattigstyre, skolestyre og arkiver med blant annet personopplysninger i form av klientarkiver, skatteprotokoller og skoleprotokoller.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata