Bakke (Vest-Agder)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bakke kirke

Bakke er et sogn i Lister prosti og en tidligere kommune i Vest-Agder.

Historikk[rediger | rediger kilde]

I 1837 var Bakke ett prestegjeld, men siden det var delt på langs av fylkesgrensen mellom Vest-Agder og Rogaland (som fulgte elveløpet til Åna-Sira) måtte det deles i to formannskapsdistrikter. (For samme problem se også Bindal, Birkenes, Røldal, Strømm og Åseral – samt Hemne.)

Annekssognet Gyland ble også opprettet som et eget formannskapsdistrikt i 1837, siden det tilhørte et annet tinglag enn hovedsognet.

Denne delingen i tre kommuner (som hver for seg hadde svært få innbyggere) var imidlertid håpløs og upraktisk. Fylkesgrensen ble derfor flyttet vestover til sin nåværende posisjon i august 1838 – og Bakke prestegjeld ble opprettet som ett samlet tinglag. De tre små kommunene ble deretter samlet til én stor kommune i november 1839.

I 1849 ble Tonstad og Øvre Sirdal fradelt Bakke formannskapsdistrikt og dannet Sirdal kommune. Fra og med 1849 var Bakke en del av Bakke og Gyland kommune fram til Gyland ble fradelt som egen kommune i 1894.

Den 1. januar 1965 ble Bakke og Gyland kommuner (sammen med Nes og Hidra kommuner) slått sammen med Flekkefjord by til Flekkefjord kommune.

De eldre kommunale arkivkildene for kommunen finnes i dag hos Interkommunalt arkiv i Vest-Agder IKS (IKAVA). Dette inkluderer protokoller fra for eksempel kommunestyre, formannskap, fattigstyre, skolestyre og arkiver med blant annet personopplysninger i form av klientarkiver, skatteprotokoller og skoleprotokoller.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]