Tronåsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 58°26′00″N 6°36′43″Ø Tronåsen ligger mellom elva og stedet Sira i Flekkefjord kommune og Tronvik ved Lundevatnet i Lund kommune.[1] Veien over Tronåsen er en del av den gamle Vestlandske hovedvei mellom Kristiansand og Stavanger, som var den første vegen for hjulgående kjøretøy mellom Stavanger, via Kristiansand til Christiania (Oslo). Den sto ferdig i 1844, etter å ha vært under arbeid siden 1791.

Oppstigningen var i sin tid en av landets bratteste stigninger for riksveier (1:3 – 1:4), tross flere skarpe vendesvinger (serpentiner) – 8 på Rogalandsiden og 3 på Vest-Agdersiden.[2] Mange biler måtte rygge opp, siden motoren ble for svak og reversen hadde mest fordelaktig utveksling. Det er et stykke mellom møteplassene, så de som kom nedforbakke risikerte også å måtte rygge en sving eller to.

Veien var i bruk inntil 1945, da jernbanen tok i bruk Tronåstunnelen, og veivesenet fikk overta jernbanesporet langs Lundevannet som veitrasé – dagens E39.

Veien over Tronåsen ble etterhvert stengt det meste av året, på grunn av dårlig vedlikehold og økende rasfare. I de senere år er den blitt utbedret, og er tidvis åpen for sommertrafikk med mindre biler. Den er altså stengt om vinteren. Det er forbudt med campingvogn, tilhengere og lignende under kjøring på veien. Det arrangeres veteranbilløp hvert femte år der Tronåsen er en del av løypa. Neste gang er i 2021.

Strekningen er skiltet som severdighet og kan kjøres på eget ansvar når bommen er åpen. Det bratteste partiet er enveiskjørt vestfra (fra Moi).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norgeskart». Kartverket. Besøkt 25. desember 2015. 
  2. ^ «Tronåsen». Naturtriangelet. Besøkt 25. desember 2015.