Tronåsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bakke bro over elva Sira ble bygd i 1844 som landets første hengebro og var begynnelsen på veien over Tronåsen østfra.

Tronåsen ligger mellom elva og stedet Sira i Flekkefjord kommune og Tronvik ved Lundevatnet i Lund kommune.[1] Veien over Tronåsen er en del av den gamle Vestlandske hovedvei mellom Kristiansand og Stavanger, som var den første vegen for hjulgående kjøretøy mellom Stavanger, via Kristiansand til Christiania (Oslo). Den sto ferdig i 1844, etter å ha vært under arbeid siden 1791.

Veien erstattet en gammel ridevei fra førreformatorisk tid. Den ble brukt til postvei på 1600-tallet. [2]

Bratt vei med Norges eldste hengebru[rediger | rediger kilde]

Oppstigningen fra vest var i sin tid en av landets bratteste stigninger for riksveier (1:3 – 1:4), tross flere skarpe vendesvinger (serpentiner) – 8 på Rogalandsiden og 3 på Vest-Agdersiden.[3] Mange biler måtte rygge opp, siden motoren ble for svak og reversen hadde mest fordelaktig utveksling. Det er et stykke mellom møteplassene, så de som kom nedforbakke risikerte også å måtte rygge en sving eller to.

Bakke bru og Bakkekleiva bru er to bruer der veien passerer elva Sira og disse er begynnelsen på veien over Tronåsen østfra. Bakkekleiva bru er ei steinhvelvbru med en total lengde på 13 m. [4] Bakke bru er landets eldste hengebru, og bygd med engelske forbilder.

Nær veiens høyeste punkt passeres fylkesgrensa mellom Rogaland og Agder. Her står det også en amtsgrensetavle i støpejern fra 1849, som viser at dette var grensen mellom Stavanger Amt og Lister og Mandals Amt.

Veien var i ordinær bruk inntil 1948; etter at jernbanen tok i bruk Tronåstunnelen i 1945 fikk veivesenet overta jernbanesporet langs Lundevannet som veitrasé, og den brukes fremdeles av dagens E39. Veien over Tronåsen ble brukt som midlertidig omkjøringsveg 1973-1975.[5]

Fredet veiopplevelse[rediger | rediger kilde]

Veien over Tronåsen ble etterhvert stengt det meste av året, på grunn av dårlig vedlikehold og økende rasfare. I de senere år er den blitt utbedret, og er tidvis åpen for sommertrafikk med mindre biler. Den er altså stengt om vinteren. Det er forbudt med campingvogn, tilhengere og lignende under kjøring på veien.

Veien var i sin tid brukt som trase for Rally Monte Carlo med start i Stavanger. [6] [7] Det arrangeres veteranbilløp hvert femte år der Tronåsen er en del av løypa. Neste gang er i 2021.

Bakke bru ble fredet allerede i 1959. Veien er fredet etter lov om kulturminner. [8]

Strekningen er skiltet som severdighet og kan kjøres på eget ansvar når bommen er åpen. Det bratteste partiet er enveiskjørt vestfra (fra Moi).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norgeskart». Kartverket. Besøkt 25. desember 2015. 
  2. ^ Kulturminnesoek.no
  3. ^ «Tronåsen». Naturtriangelet. Arkivert fra originalen 26. desember 2015. Besøkt 25. desember 2015. 
  4. ^ Kommunedelplan Sira
  5. ^ Kulturminnesoek.no
  6. ^ Kommunedelplan Sira
  7. ^ Jan-Erik Løken: Tronåsen - en nasjonal fredet veiopplevelse. I motor og fritid.
  8. ^ Kulturminnesoek.no