Sigerfjordtunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sigerfjordtunnelen
IMG 1804a - Sigerfjordtunnelens søråpning.jpg
Tunnels sørlige innslag i Langvassdalen, august 2006

StedSortland kommune
StrekningRiksvei 85.svg
Åpnet1995
Lengde2 136 m
Map
Sigerfjordtunnelen
68°38′05″N 15°37′59″Ø

Sigerfjordtunnelen er en tunnelHinnøya, mellom Kjerringnesdalen og Langvassdalen i Sortland kommune i Nordland. (Tunnelåpninga i Langvassdalen er like ved fylkes- og kommunegrensa til Kvæfjord kommune i Troms og Finnmark.) Tunnelen er 2136 meter lang, og den ble åpnet høsten 1995.

Sigerfjordtunnelen leder riksvei 85 bort fra Sigerfjorden. Veien gjennom Sigerfjord er smal og svingete, og det er også en viss rasfare der om vinteren. Så en ny vei var ønsket i mange år. Men det var stor uenighet om hvor det nye veien skulle ligge. Et alternativ var å legge veien opp i fjellet ovenfor bebyggelsen i Sigerfjord. Men alternativet som til slutt ble valgt, var å legge veien helt utenom Sigerfjorden, med vei opp Kjerringnesdalen og tunnel gjennom fjellet til Langvassdalen.

Sigerfjordtunnelen var en del av E10 frem til Lofast ble åpnet 1. desember 2007.

Da tunnelen var ny, fikk den navnet Vesterålsporten av Statens vegvesen. Men lokalbefolkninga var lite fornøyde med det valget, og tunnelen ble snart omdøpt til det som hadde vært det uoffisielle navnet siden lenge før tunnelen var ferdig, nemlig Sigerfjordtunnelen.

I likhet med mange andre tunneler i Norge er Sigerfjordtunnelen noe plaget med kondens. Kondensen kan føre til farlige situasjoner fordi bilrutene plutselig dugger når en kjører inn i tunnelen.[1][2]

Veistrekninga i Kjerringnesdalen nord for tunnelen har blitt kjent for mye råkjøring. Mange bilister har mistet førerkortet eller fått bøter for å ha kjørt for fort på denne strekninga.

Kotehøyde på inn- og utløp ligger på ca 100 moh.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wold, Kjell (17. februar 2005). «Vegen og Vi nr.3-2005» (PDF) (norsk). Statens vegvesen. Arkivert fra originalen (pdf) 16. februar 2006. Besøkt 25. januar 2016. 
  2. ^ Lervåg, Lone-Eirin (14. januar 2005). «Kartlegging av faktorer som kan ha betydning for kondensdannelse i tunneler» (PDF) (norsk). Sintef. Arkivert fra originalen (pdf) 29. september 2007. Besøkt 25. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]