Karistrandtunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Tunnelen er ferdig konstruert (men ikke åpnet) er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
Karistrandtunnelen
Karistrandtunnelen

Andre navnOrnestunnelen
StedNarvik
StrekningStamvei E6.svg
Åpnet9. desember 2018
Lengde257 m
Høydemeter42 moh.
Kjørehøyde4,45 m
Bredde8 m
Kjørebanebredde3,5 m
Antall løp1
TunnelprofilT12,5

Ornestunnelen
68°27′06″N 17°28′33″Ø
Ornestunnelen og Hålogalandsbrua.

Karistrandtunnelen (nordsamisk: Sáddoviervvátunealla,[1] tidligere Ornestunnelen) er en tunnel på en del av europavei 6 i Narvik i Nordland åpnet i 2018. Tunnelen er en del av det store bruprosjektet Hålogalandsbrua som vil korte inn europavei 6 mellom Narvik og Bjerkvik med 18 km. Tunnelen er bygget med to kjørefelt etter klasse T12,5 samt med gang- og sykkelvei adskilt fra veibanen på den ene siden som videreføres over på brua. Tunnelen er ekstra komplisert da den går like under Ofotbanen, noe som var ventet å gi noen ekstra utfordringer i anleggsperioden. Tunnelen ble ferdigstilt i 2017 mens veistrekningen ventes å åpne samtidig med Hålogalandsbrua i desember 2018. Anbudsrunden for tunnelen og resten av tunnelene i prosjektet ble gjennomført høsten 2012, med byggestart første kvartal 2013[2][3]. Danske E. Phil & Søn vant anbudskonkurransen, men kort tid etter anleggsstart gikk entreprenøren konkurs, og den islandske underleverandøren Istak overtok kontrakten. Bygging av Trældaltunnelen og Storlikolltunnelen inngår også i denne kontrakten. Det ble gjort gjennomslag i Karistrandtunnelen 9. mai 2015.[4]

Tunnelen skiftet i 2018 navn fra "Ornestunnelen" til "Karistrandtunnelen" for å unngå forveksling med den allerede eksisterende jernbanetunnelen med samme navn. Tunnelen ble åpnet for trafikk sammen med Hålogalandsbrua av Statsminister Erna Solberg 9. desember 2018.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]