Sigerfjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen er om tettstedet Sigerfjord. Se også Sigerfjorden for informasjon om fjorden.
Sigerfjord
Sigerfjord. Den lille Åserøya til venstre, Sigerfjord kirke i midten
LandNorges flagg Norge
FylkeNordland
KommuneSortland
Postnummer8400 Sortland
Areal0,77 km²
Befolkning818[a] (2023)
Bef.tetthet1 062,3 innb./km²
Høyde o.h.12 meter
Kart
Sigerfjord
68°38′37″N 15°30′42″Ø

Sigerfjord er et tettsted i Sortland kommune i Nordland med 818 innbyggere per 1. januar 2023[1]. Stedet og ligger ved SigerfjordenHinnøya, omtrent ti kilometer sørøst for Sortland.

Navnet Sigerfjord kommer av kvinnenavnet Sigrid.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Sigerfjord har barneskole og barnehage. På Dalsand nord på tettstedet er det to kirkegårder og ei badestrand. Kirka i Sigerfjord er fra 1933. Inne i kirka er en St. Olavsfigur fra 1400-tallet, fra ei tidligere kirke.

Det tidligere tuberkulosehjemmet Lihallen ligger i ei li ovenfor selve Sigerfjorden. Hjemmet var i drift mellom 1914 og 1956 og er i dag et privateid kunst- og seminarsted under navnet Lihallen Kulturgård.

Postkontoret i Sigerfjord var i drift fram til 1. mai 1997.

Næringsliv og kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Sigerfjord har hatt variert næringsaktivitet oppgjennom årene, men mye har hatt tilknytning til sjøen. Blant annet var Sigerfjord hjemsted for rederiet Hindø Dampskibsselskap fra 1899 og framover.

Tidligere gikk hovedveien mellom Sortland og Harstad/Lødingen (i dag riksvei 85) gjennom stedet. Veien var smal, svingete og til dels rasfarlig, så innbyggerne i Sigerfjord ønsket sterkt en ny vei. Men det tok lang tid før nyveien ble bygd, blant annet fordi det var stor uenighet om hvor nyveien skulle ligge. Til slutt ble det bestemt å legge veien helt utenom Sigerfjord, med vei fra Kjerringnes opp Kjerringnesdalen og tunnel gjennom fjellet til Langvassdalen. Nyveien og Sigerfjordtunnelen ble åpnet høsten 1995. Gammelveien gjennom Sigerfjord er i dag kommunal.

Kjente personer med tilknytning til Sigerfjord[rediger | rediger kilde]

Sigerfjord er hjemsted for flere etter hvert kjente vesterålinger, og bygda har gjennom mange år hatt et rikt musikkliv. Kjente danseband som Rikingan, Outlaws, Beat Coats, Madeira Band, Ceylon og Nago har alle en tett tilknytning til Sigerfjord.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]