World of Warcraft: Shadowlands

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Shadowlands»)
World of Warcraft: Shadowlands
UtviklerBlizzard Entertainment
UtgiverBlizzard Entertainment
PlattformmacOS
Microsoft Windows
Utgivelse24. november 2020
SjangerMMORPG
ModusFlerspiller
Nettstedworldofwarcraft.com/en-gb/shadowlands
Del av serien Warcraft, Warcraft

World of Warcraft: Shadowlands (SL) er den åttende utvidelsespakken til World of Warcraft, som etterfulgte Battle for Azeroth (2018). Den ble annonsert og gjort tilgjengelig for forhåndsbestilling på BlizzCon 1. november 2019. Opprinnelig skulle utvidelsen bli lansert 27. oktober 2020, men ble utsatt til 23. november, som i tillegg var sekstenårsjubileet til grunnspillet.[1][2][3][4][5]

Utvidelsen tar spillerne til «the Shadowlands», de dødes rike i Warcraft-universet.[3] Utvidelsen bringer også spillets første nivåreduksjon og en fullstendig overhaling av levlesystemet, tilgang til Death Knight-klassen for spillerraser som ikke tidligere har tilgang tidligere, «Covenants» i de nye områdene, samt nye spillopplevelser i form av «dungeons» og «raids».[1][6]

Spillopplevelse[rediger | rediger kilde]

Shadowlands inneholder en nivåreduksjon («level squish») for alle spillerkarakterer. Maksnivå er nå 60 som i grunnspillet, og karakterer som var 120 (maksnivå i Battle for Azeroth) er nå satt til 50. Nye spillerkarakterer har en oppdatert startopplevelse på en øy kalt «Exile's Reach», som introduserer dem til spillet og spillets systemer. For nye spillere vil karakterer som fullfører startopplevelsen på Exile's Reach gå videre til Battle for Azeroth-innhold, mens spillere med erfaring kan velge hvilken utvidelses innhold de vil spille gjennom til nivå 50, hvor de da kan gå videre til Shadowlands.[7][8]

Shadowlands har fem nye områder – Bastion, Ardenweald, Revendreth, Maldraxxus, og the Maw. I midten av alt er byen Oribos, som er møtepunktet for spillere lik byen Shattrath i The Burning Crusade eller Dalaran i Wrath of the Lich King og Legion. Det er fire nye «dungeons» for å levle opp i, samt fire til på maksnivå, og et nytt raid. Det er også en endeløs «dungeon» som heter Torghast, Tower of the Damned, som kan benyttes av både enkeltspillere og i grupper.[6][9]

Alle spillbare hovedraser (ikke «allierte raser» fra Legion og Battle for Azeroth) har også fått nye egendefineringsvalg for spillerkarakter. Dette er i form av, blant annet, etnisitetsvalg for mennesker, tatoveringer for dverger og troll, i tillegg til at de levende døde kan endre hvor forfalte og råtne de er. Death Knight-spillerklassen (som ble lagt til i Wrath of the Lich King) er også åpnet opp til pandaren-rasen, samt de allierte rasene som ble lagt til i de to forrige utvidelsene.

Spillere som spiller en ekstra figur (engelsk: kalt «alt» eller «toon») har også tilgang til den alternative opplevelsen «Threads of Fate» (engelsk, «skjebnetrådene») når de spiller for å øke nivå på figuren sin. Denne alternative opplevelsen gjør at spilleren kan hoppe over historien, får tilgang til «covenant»-evner med én gang, tilgang til alle de fire «dungeons» som er tilgjengelig før nivå 60, og får også tilgang til noen «world quests» (oppgaver som ikke skal leveres til noen, ofte mer generell i området hvor oppgaven er) og Torghast.

«Instances»[rediger | rediger kilde]

«Instances» er en type gruppeaktivitet som i Shadowlands er separert i «raids» og «dungeons». I flere «dungeons» har spillerfigurer fra spesifikke «covenants» bonuser unike til opplevelsen.

«Raids» i Shadowlands
Navn Oppdatering Sluttkamp Område for inngangen
Castle Nathria 9.0.0 Sire Denathrius og Remornia Revendreth
Sanctum of Domination 9.1.0 Sylvanas Windrunner The Maw
Sepulcher of the First Ones 9.2.0 The Jailer Zereth Mortis
«Dungeons» i Shadowlands
Navn Forkortelse Sluttkamp Område for inngangen Tilhørende «covenant» «Covenant»-bonus Oppdatering Tilgjengelig på nivå Notis
The Necrotic Wake NW, Wake Nalthor the Rimebinder Bastion Kyrian Goliater på utvalgte steder som kan aktiveres for å gi spillerne en bonus som skader fiender i nærkamp. 9.0.0 50 Tilgjengeliggjort gjennom spillets historie. Ved «Threads of Fate» får spillerne tilgang til disse til å begynne med.
Plaguefall PF Margrave Stradama Maldraxxus Necrolord Necrolord-spilleren kan bruke sin «covenant»-evne til å absorbere en kraft fra spesifikke fiendtlige slim, som også gir bonus til spillerlaget. 53 (50 ved «Threads of Fate»)
Mists of Tirna Scithe MoTS, Mists Tred'ova Ardenweald Night Fae Mulighet til å åpne opp lukkede passasjer, som også kan gi generelle bonuser til spillerfigurene. Kan også sette opp gjenoppstandelsespunkter. 55 (50 ved «Threads of Fate»)
Halls of Atonement HoA, Halls Lord Chamberlain Revendreth Venthyr Ved utvalgte grupper med fiender er det store steinbeist som kan bli konvertert til spillerlaget, og hjelpe dem i kampene. 57 (50 ved «Threads of Fate»)
De Other Side [sic] DOS Mueh'zala Ardenweald Night Fae Tilgang til spesifikke urner som får fiender til å stoppe og stå stille. 60
Sanguine Depths SD General Kaal Revendreth Venthyr Tilgang til spesifikke urner som «drar inn» sjelene til døende fiender, som gir spillerlaget en bonus basert på mengden sjeler dratt inn.
Spires of Ascension SoA, Spires Devos Bastion Kyrian Tilgang til spesifikke spyd som kan brukes til å få fiender til å stoppe og stå stille.
Theater of Pain ToP, Theater Mordretha, the Endless Empress Maldraxxus Necrolord Tilgang til bannere som kan aktiveres for å gi spillerne en bonus.
Tazavesh, the Veiled Market Taza, Tazavesh So'leah Tazavesh Ingen Ingen 9.1.0 «Megadungeon», en usedvandlig stor opplevelse, ikke tilgjengelig som «keystone»
Tazavesh: Streets of Wonder So'azmi 9.2.0 Første halvdel av Tazavesh, tilgjengelig som «keystone»
Tazavesh: So'leah's Gambit So'leah 9.2.0 Andre halvdel av Tazavesh, tilgjengelig som «keystone»

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter at Sylvanas Windrunner myrdet High Overlord Saurfang med utenomjordiske krefter fra «the Shadowlands», reiste hun til citadellet i Icecrown (engelsk: Icecrown Citadel) og ødela «the Lich King's Helm of Domination» (engelsk, «likkongens dominasjonshjelm»), som da brøt opp verdenene til de levende og de døde.[10] Shadowlands viser at Sylvanas gjorde forbrytelser på Azeroth fordi hun hadde gjort en slags avtale med «the Jailer» (engelsk, «fengsleren», senere navngitt Zovaal), som blir sett i hendelsene i et av de nye områdene, The Maw.[11]

Oppdateringer[rediger | rediger kilde]

I likhet med andre utvidelser til World of Warcraft, har Shadowlands fått flere oppdateringer som legger til nytt innhold i spillet. Oppdateringene er delt inn i «tiers» (9.x.0), og inneholder som regel én «mid-tier»-oppdatering (9.x.5).

Oppdatering 9.0.5[rediger | rediger kilde]

Denne mellomoppdateringen for utgivelsesoppdateringen var hovedsakelig fokusert på systemforbedringer («covenants» og legendariske gjenstander), endringer til klasser, Castle Nathria og Torghast.

Oppdatering 9.1 – «Chains of Domination»[rediger | rediger kilde]

I «Chains of Domination», som ble tilgjengelig på europeiske servere 30. juni 2021, fikk spillerne tilgang til et nytt «raid», samt en ny «megadungeon». Det ble også lagt til et nytt område som het Korthia, «the City of Secrets» (omtrentlig «hemmelighetenes by»). Spillerne fikk også tilgang til å kunne fly rundt i Shadowlands sine området, dog ikke i «the Maw» og Korthia. Historien til forskjellige «covenants» fortsetter.[12]

Det nye «raidet» het Sanctum of Domination, og her får spillerne bekjempe seg igjennom tårnet Torghast for å stoppe Sylvanas og «the Jailor».

Oppdatering 9.1.5[rediger | rediger kilde]

Denne mellomoppdateringen for oppdateringen «Chains of Domination», ble tilgjengelig 3. november 2022 på europeiske servere.[13] Oppdateringen la til mer innhold i form av «timewalking» (oppskalert innhold fra eldre utvidelser) for Legion-innhold (som også inkluderer egne «keystones» mens innholdet er tilgjengelig), nye greier å definere utseendet til nightborne-, void elf- og lightforged draenei-figurer med, muligheten å hoppe over introduksjonsoppgavene for Shadowlands («The Maw Intro») og flere spillopplevelseforbedringer.

Oppdatering 9.2 – «Eternity's End»[rediger | rediger kilde]

I «Eternity's End», som ble tilgjengelig på europeiske servere 23. februar 2022, fikk spillerne tilgang til et nytt område, Zereth Mortis, samt et nytt «raid», Sepulcher of the First Ones. Denne oppdateringen brakte også tilbake klassebaserte rustninger.[14]

I Sepulcher of the First Ones måtte Azeroths helter beseire «the Jailer» og hans undersåtter.

Oppdatering 9.2.5[rediger | rediger kilde]

Denne mellomoppdateringen for oppdateringen «Eternity's End» kom til europeiske World of Warcraft-servere 1. juni 2022. Hovedpunktet med denne oppdateringen var at spillere som tilhører Horde og spillere som tilhører Alliance fikk tilgang til å spille PvE-innhold med hverandre. Dette inkluderte «raids» og «dungeons». Noen eldre «raid» kunne ikke spilles på tvers av fraksjonene grunnet fraksjonspesifikke spillopplevelser. Oppdateringen hadde også andre spillopplevelseforbedrende endringer, samt en ny arena for PvP-modus: Enigma Crucible.

Oppdatering 9.3 – «Season 4»[rediger | rediger kilde]

Oppdateringen 9.3 har ikke et unikt navn, men er heller bare kalt for 4. sesong, da det ikke inneholdt et eget raid eller mer historie.

Oppdateringen brakte nye systemer og fornyet, gammelt innhold, blant annet i form av «Fated Raids». «Fated Raids» brakte tilbake de tre raidene Castle Nathria, Sanctum of Domination og Sepulcher of the First Ones, og benyttet modifikasjoner («affixes») lignende «Keystone»-innholdstypen.[a] Hver uke (i rekkefølgen nevnt i forrige setning) ble ett av disse raidene «Fated», som da la til disse modifikasjonene og ga økte belønninger. Verdensbossene («World Bosses») relatert til oppdateringene disse raidene kom ut med ble også gjort sterkere sammen med det relevante raidet.

«Keystone Dungeon»/«Mythic+»-rotasjonen ble også oppdatert, og inneholdt forskjellige «dungeons» fra Shadowlands-relatert innhold og innhold fra tidligere utvidelser.

Liste over rotasjonen av «Mythic+ Dungeons» i 9.3
Navn Del Utvidelse
Tazavesh Streets of Wonder Shadowlands
Tazavesh So'leah's Gambit Shadowlands
Operation Mechagon Junkyard Battle for Azeroth
Operation Mechagon Workshop Battle for Azeroth
Return to Karazhan Lower Legion
Return to Karazhan Upper Legion
Grimrail Depot Warlords of Draenor
Iron Docks Warlords of Draenor

Oppdateringen inneholdt ikke nye ranger for legendarisk utstyr, og inneholdt heller ikke nytt «Crafter's Mark» eller nye «Conduits» eller «Conduit upgrades».[15]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Ifølge nettstedet Metacritic, som samler anmeldelser fra forskjellige kilder, er World of Warcraft: Shadowlands stort sett positivt omtalt av kritikere, med en samlet poengsum på 83 ut av 100 poeng (per desember 2022).[16]

Heather Newman ved PCGamesN skrev at utvidelsen inneholdt «en vakker 'leveling'-opplevelse, interessante 'endgame'-systemer og en bunke med velskapte 'dungeons'», men bemerket at et av utvidelsens hovedområder, «The Maw», ikke var særlig underholdende å spille i.[17][b] Andreas Klebo-Espe ved Gamer.no oppsummerte sin anmeldelse med at «Shadowlands legger grunnlaget for mer MMO-moro, men trenger nok mer for å overbevise fans.»[18][b]

Karl Smart ved The Outerhaven ga utvidelsen en poengsum av 1,5 ut av 5 stjerner, og begrunnet sin anmeldelse med mangel på belønninger, sakte progresjon og at systemene i utvidelsen ikke var vennlige mot spillere som ønsker å bruke flere figurer.[19][b] Smart skriver forsåvidt positivt om utvidelsens «leveling»-system og fortelling.[19][b]

Notiser[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ «Affixes» er modifikasjoner til spillopplevelsene «dungeons», og nå, raid. Modifikasjonene legger til ekstra spillmekanismer og/eller vanskeligheter, ofte for ekstra belønning. Et eksempel er «Fortified», som gjør at fiender som ikke er bosser er sterkere. Et annet eksempel er «Encrypted», som plasserer spesielle fiender i spesifikke plasser i innholdet som gir spillerne bonus-effekter.
  2. ^ a b c d Basert på anmeldelse skrevet før alt innhold ble tilgjengelig, slik som første «raid» (Castle Nathria).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Sirani, Jordan. «World of Warcraft: Shadowlands Expansion Announced at BlizzCon 2019 - IGN». Besøkt 1. november 2019. 
  2. ^ Marshall, Cass. «The next World of Warcraft expansion is Shadowlands». Besøkt 1. november 2019. 
  3. ^ a b Messner, Steven. «World of Warcraft new expansion revealed: Shadowlands». Besøkt 1. november 2019. 
  4. ^ Fahey, Mike. «The Next World Of Warcraft Expansion, Shadowlands, Takes Players Into The Afterlife». 
  5. ^ «An Update on Shadowlands». 
  6. ^ a b Blizzard Entertainment. «Prepare to Cross Into the Realm of the Dead in World of Warcraft: Shadowlands». 
  7. ^ Carter, Chris (1. november 2019). «World of Warcraft: Shadowlands is completely overhauling WoW's leveling system». Destructoid. Arkivert fra originalen 8. desember 2019. Besøkt 4. mai 2021. 
  8. ^ Messner, Steven (1. november 2019). «Everything we know about World of Warcraft: Shadowlands». PC Gamer. Besøkt 4. november 2019. 
  9. ^ Messner, Steven. «Everything we know about World of Warcraft: Shadowlands». Besøkt 4. november 2019. 
  10. ^ «World of Warcraft: Shadowlands Review». 16. desember 2020. 
  11. ^ «10 Unresolved Mysteries and Plot Holes Left Hanging In World of Warcraft: Shadowlands». 11. november 2020. 
  12. ^ «Patch 9.1 Chains of Domination Shadowlands Content Overview». Wowhead (engelsk). Besøkt 10. februar 2022. 
  13. ^ Stan. «Patch 9.1.5 Survival Guide (What's Coming in World of Warcraft Patch 9.1.5?)». Icy Veins (engelsk). Besøkt 27. mai 2022. 
  14. ^ «World of Warcraft på Twitter». Twitter (engelsk). Besøkt 10. februar 2022. 
  15. ^ «Shadowlands Season 4—Now Live!». news.blizzard.com (engelsk). Besøkt 7. august 2022. 
  16. ^ «World of Warcraft: Shadowlands». Metacritic (engelsk). Besøkt 18. desember 2022. 
  17. ^ Newman, Heather. «World of Warcraft: Shadowlands review – inventive and beautiful». PCGamesN (engelsk). Besøkt 18. desember 2022. «[Shadowlands] offers a gorgeous leveling experience, interesting endgame systems, and a pile of well-designed dungeons.» 
  18. ^ Klebo-Espe, Andreas (1. desember 2020). «Anmeldelse: World of Warcraft: Shadowlands». Gamer.no (norsk). Besøkt 18. desember 2022. «Shadowlands legger grunnlaget for mer MMO-moro, men trenger nok mer for å overbevise fans.» 
  19. ^ a b Smart, Karl (1. desember 2020). «World of Warcraft: Shadowlands review». www.theouterhaven.net (engelsk). Besøkt 18. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]