Citadell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Citadellet i Budapest
Disse tegningene fra 1600-tallet viser byen Casale Monferrato med det stjerneformede citadellet til venstre
Citadellet i Kairo

Citadell er en betegnelse innen fortifikasjon om den innerste kjernen i en festning eller en befestet by, hvor forsvarerne og eventuelt makthaverne kan trekke seg tilbake for eventuelt holde ut en beleiring og trette ut angriperne. Ordet kommer fra latin: civis som betyr innbyggere, ref. sivil, city etc.

Citadellene ble anlagt der hvor det topografisk kunne være gunstig, enten i midten av en bykjerne eller i utkanten av byen. Det ble gjerne anlagt på en høyde som ga god utsikt over byen og omegnen omkring. Citadellets funksjon kunne i mange situasjoner også være rettet mot byen befolkning, for å sikre makthaverne mot dem.

Da kong Christian IV anla Christiania i 1624 som en befestet by bak voller, fikk den allerede eksisterende Akershus festning oppgaven å fungere som citadell i byens forsvarsanlegg.

Den samme byggeglade kongen sørget også for å skaffe hovedstaden København et citadell som kjernen i byens festningsverker. Kastellet eller Citadellet Frederikshavn ble også påbegynt i 1624, et stjerneformet anlegg med fem bastioner nord for selve byen. Kastellet skulle etter planen også være rammen rundt et kongelig slott, men dette ble sløyfet.

Se også[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]