Utvidelsespakke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En utvidelsespakke[1][2][3] (ofte kalt tilleggspakke eller ekspansjonspakke) er et tillegg til et eksisterende rollespill, brettspill eller videospill. Disse tilleggspakkene gir vanligvis nye spillenivåer, våpen, gjenstander, historier, (spill)verdener, regler og/eller en utvidet historie til det eksisterende spillet. Selv om utvidelsespakker til brettspill ofte et utviklet av den opprinnelige spillprodusenten hender det at produsenter av videospill lisensierer rettighetene til en utvidelsespakke til en tredjepart. Brettspill og rollespill har markedsført utvidelsespakker siden tidlig på 1970-tallet.

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Prisen for en utvidelsespakke er som oftest betraktelig lavere enn hva det originale spillet kostet. Ettersom en utvidelsespakke vanligvis bare inneholder tilleggsmateriale, må brukeren ha det originale spillet for at det skal være mulig å bruke den. Spill med mange utvidelsespakker pleier ofte å selge spillet med tidligere utvidelsespakker allerede inkludert, slik som The Sims Delux Edition (The Sims med The Sims: Living' Large inkludert). Disse pakkeløsningene gjør spillet mer tilgjengelig for nye spillere.

Frittstående utvidelsespakker[rediger | rediger kilde]

Noen utvidelsespakker er ikke avhengige av det originale spillet for å kunne brukes, i motsetning til Blue shift og Sonic & Knuckles . I noen tilfeller utgis frittstående utvidelsespakker, spill som Heroes of Might and Magic III: The Shadow of Death og Dungeon Siege: Legends of Aranna inneholder allerede det originale spillet. Frittstående utvidelsespakker blir ofte foretrukket av forretninger ettersom de krever mindre hylleplass og er lettere å selge ettersom de ikke krever originalproduktet. Ofte er spesialutgivelser av spill slik som "Game of the Year edition", "Director's Cut" og liknende eksempler på frittstående utvidelsespakker.

Utvidelsespakkeer for videospill[rediger | rediger kilde]

Utvidelsespakker er oftest utgitt for videospill, men blir i økende grad vanlig også blant videospillkonsoller, hovedsakelig pga. konsolltilbud som Xbox Live og PlayStation Network. En slik utvidelsespakke for konsoller, er Halo 2 Multiplayer Pack som inneholder 9 nye nivåer og oppdateringer til spillet som bare er tilgjengelig for Xbox Live-brukere. Det økende tallet på spill som blir lansert på flere spillplattformer har det ført til at flere av utvidelsespakkeutgivelsene blir frittstående utvidelsespakker (i særlig grad for konsoller). Command & Conquer 3: Kane's Wrath, for eksempel krever det originale Command & Conquer 3: Tiberium Wars for at det skal spilles på en datamaskin, men Xbox 360-versjonen inneholder både det originale spillet og utvidelsespakken, og hver av dem kan brukes uavhengig av den andre.

Grand Theft Auto: London, 1969 var den første utvidelsespakken for PlayStation. Spillet krevde at spilleren satte in London CD-en, tok den ut, satt inn det originale Grand Theft Auto-spillet, tok det ut og satte London CD-en inn igjen for å kunne spille.

Sonic & Knuckles for Sega Mega Drive/Genesis var uvanlig fordi det fungerte som en frittstående kassett, samtidig som det inneholdt utvidelsespakken for både Sonic the Hedgehog 2 og Sonic the Hedgehog 3.

Før var det vanlig at utvidelsespakker ble gitt ut i fysisk format, men i senere tid har dette blitt erstattet av det digitale nedlastbare formatet DLC (downloadable content)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Neste uke får Hearthstone sin første utvidelsespakke». Gamer.no. Besøkt 20. februar 2016. 
  2. ^ «utvidelsespakke - English translation - bab.la Norwegian-English dictionary». en.bab.la. Besøkt 20. februar 2016. 
  3. ^ «Utvidelsespakker». Simmenes Wiki. Besøkt 20. februar 2016.