Saturniinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Saturniinae
Nattpåfugløye (Saturnia pavonia), hann
Nattpåfugløye (Saturnia pavonia), hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Saturniinae
Boisduval, 1834
Norsk(e) navn: Påfuglspinnere
Hører til: Saturniidae, Bombycoidea,
storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: 1060, én art i Norge
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Delgrupper:

Saturniinae er en gruppe (underfamilie) av sommerfugler som hører til familien påfuglspinnere (Saturniidae). Gruppen omfatter de største og noen av de vakreste av alle sommerfugler.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til meget store (vingespenn 35 – 300 mm) sommerfugler med store vinger, forholdsvis liten og kort kropp. Det er ofte stor forskjell mellom kjønnene, hunnen er betydelig større og kraftigere enn hannen. Hannen har store, fjærformede antenner, hunnes antenner er mye mindre. Hodet er ganske lite og munndelene er reduserte hos de voksne sommerfuglene. De store vingene er ofte bleke eller rødbrune. I midten av hver vinge er det som oftest enten en rund øyeflekk eller en mer eller mindre trekantet, halvt gjennomsiktig flekk. Mange arter har sigdformede forvinger i alle fall hos hannene, mange har også bakvingenes bakhjørner trukket ut til spisser. De grønne larvene har kroppen dekket med kjegleformede vorter, i spissen av disse sitter en kvast med stive hår. Når larvene er utvokst, spinner de seg inn i en stor, mer eller mindre pæreformet kokong av silke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på ulike slags busker og trær. De fleste av artene kan utnytte en rekke forskjellige fødeplanter. De voksne sommerfuglene tra ikke næring til seg, men overlever på fett de har lagret fra larvetiden. Hunnene sitter mest i ro og sender ut feromoner, som de aktive hannene kan merke på lang avstand.

Økonomisk betydning[rediger | rediger kilde]

Enkelte arter kan gjøre noe skade på frukttrær, men det er sjelden de er så tallrike at det er store problemer. På den andre siden har en del arter blitt brukt i produksjon av silke. Silken blir ikke så fin som den fra silkeormen (Bombyx mori), men godt brukbar til tekstiler, særlig om man vil ha en silke med litt grovere struktur.

Populære insekter[rediger | rediger kilde]

Larvene til Saturniinae er vanligvis ikke kravstore når det gjelder føden, og det er også vanligvis forholdsvis lett å få dem til å formere seg i fangenskap, så det har blitt populært å avle opp de store og vakre artene. Egg og/eller kokonger av mange arter kan kjøpes fra oppdrettere, og det er utviklet protokoller for oppdrett av dem som gjør at man har gode muligheter til å lykkes med å klekke disse flotte insektene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Atlasspinner, hann (Attacus atlas, Attacini)
Actias selene, hann (Saturniini)
Caligula anna, hann (Saturniini)
Imbrasia obscura, hunn (Bunaeini)
Micragone lichenodes (Micragonini)
Pseudantheraea discrepans (Urotini)
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]