Gonimbrasia belina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gonimbrasia belina
Gonimbrasia belina , hann
Gonimbrasia belina , hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gonimbrasia belina
Westwood, 1849
Norsk(e) navn:
Hører til: Saturniinae,
påfuglspinnere,
sommerfugler
Habitat: tørr savanneskog
Utbredelse: det sørlige Afrika

Gonimbrasia belina er en sommerfugl som tilhører familien påfuglspinnere (Saturniidae). Denne store, grå arten lever i tørre skogsområder i det sørlige Afrika. Larvene, som kan forekomme i store mengder, er kjent som mopane-worms. De blir høstet inn og spist og er en viktig proteinkilde for mange mennesker i området.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Den voksne sommerfuglen er en ganske stor, grå spinner. Forvingene har to hvite og svarte tverrbånd, mellom disse en liten, hvit øyeflekk. Bakvingene har ett tverrbånd, innenfor dette en stor øyeflekk som utenfra og innover er hvit, svart, grå og gul. Larven er gulgrå med svarte pigger og spredte hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever først og fremst på treet mopane (Colophospermum mopane, erteblomstfamilien), som vokser i tørre lavlandsområder i det sørlige Afrika, men de kan også gå på blant andre mango (Mangifera indica), og sommerfuglens utbredelse er videre enn mopane-treets. Larvene er ofte meget tallrike og kan spise mer enn 90 % av bladene på mopane-trærne, men fordi aktivitetsperioden er ganske kort er det sjelden at trærne tar varig skade. Som vanlig for påfuglspinnere har de voksne sommerfuglene reduserte munndeler, og de tar ikke næring til seg. For denne artene lever de bare 3 – 4 døgn. Hunnene sitter mye stille og sender ut feromoner, hannene flyr rundt på leting etter dem. Sommerfuglene flyr tidlig på sommeren (november – desember), larvene er fullt utviklet på ettersommeren.

Utnyttelse[rediger | rediger kilde]

De fullvoksne larvene blir samlet inn i stor skala av lokalbefolkningen. Mageinnholdet klemmes ut, og så er det vanlig å tørke dem i solen eller røyke dem, så de holder seg. I dag blir også en god del larver hermetisert, og hermetiske mopaneworms kan kjøpes på supermarkeder i Sør-Afrika. Tørkede larver inneholder rundt 70 % protein og 17 % fett ([1]) og er en meget viktig proteinkilde for befolkningen i noen områder. I dag kan bestanden mange steder være truet på grunn av kommersiell høsting. Larvene er også en viktig del av økosystemet, og spises av mange forskjellige dyr.

«Mopane worm» på mopane-tre, Botswana.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]