Madagaskar-månespinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Madagaskar-månespinner
Madagaskar-månespinner, hunn. Hannen har mye lengre stjerter på bakvingene.
Nomenklatur
Argema mittrei
Guérin-Méneville, 1847 [1]
Populærnavn
Madagaskar-månespinner
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePåfuglspinnere
SlektActias
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Madagaskar

Madagaskar-månespinner (Argema mittrei) er en sommerfugl som tilhører familien påfuglspinnere (Saturniidae). Denne store arten, som lever på Madagaskar, er kanskje den flotteste av alle månespinnerne. Den ligner den nærtbeslektede arten afrikansk månespinner (Argema mimosae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En meget stor (vingespenn 125 – 150 mm, med stjertene blir hannen opptil 25 cm lang) spinner med lange stjerter på bakvingene. Kroppen og vingene er gule, alle vingene med en brunrød øyeflekk. Forvingen har en firkantet, brunrød flekk ved vingespissen og to rader av små, brunrøde flekker langs ytterkanten. Bakvingens bakhjørne er trukket ut til en stjert som ofte er litt vridd, denne er utvidet til en «fane» i spissen. «Skaftet» på stjerten er brunrødt. Puppen er meget stor, tydelig større enn puppen til atlasspinneren (Attacus atlas).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne spinneren lever i regnskogMadagaskar, et sterkt truet habitat. Heldigvis er den forholdsvis lett å få til å formere seg i fangenskap, og det drives en del oppdrett av denne arten for samlere, sommerfuglhus og amatør-oppdrettere som ønsker å oppleve å se denne utrolige sommerfuglen klekkes.

Hann

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]