Månespinnere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Actias»)
Månespinnere
Madagaskar-månespinner, hunn. Hannen har mye lengre stjerter på bakvingene.
Nomenklatur
Actias og Argema
Populærnavn
Månespinnere
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePåfuglspinnere
Økologi
Antall arter: 30
Habitat: i skog
Utbredelse: Amerika, Afrika, Sørøst- og Øst-Asia
Inndelt i
  • se Systematisk inndeling

Månespinnere (Actias spp.) er en slekt av sommerfugler som hører til familien påfuglspinnere (Saturniidae). De to afrikanske artene har ofte blitt regnet som en egen slekt, Argema. Arten spansk månespinner (Graellsia isabellae) er trolig ikke nært beslektet med de andre månespinnerne.

Actias dubernardi, hann
indisk månespinner, hann

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store (vingespenn opptil 150 mm, lengde inkludert vingestjertene opptil 25 cm), blekgrønne, gule eller brunlilla spinnere. Hunnen er noe større enn hannen, med kortere vingestjerter og noen ganger annerledes farget. Hannen har fjærformede antenner, hunnen spinkle, smalt fjærformede. Den fremre delen av brystet og vingenes fremkant er rød eller brun. Alle vingene har vanligvis øyeflekker. Bakvingens bakhjørner er trukket ut til stjerter som hos noen arter kan være betydelig lengre enn resten av dyret. Larvene er grønne, med kjegleformede vorter på ryggen, disse har en kvast av stive hår i spissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Månespinnernes larver lever på ulike busker og løvtrær, noen arter kan også leve på bartrær. Som alle påfuglspinnere har de voksne sommerfuglene reduserte munndeler, de tar ikke næring til seg og lever bare noen få dager. Hunnene sitter mest i ro og sender ut feromoner, som tiltrekker de aktive hannene fra lang avstand. Når larven er utvokst, spinner den seg inn i en pæreformet kokong av grov silke, denne kan være meget stor.

Vanlige i oppdrett[rediger | rediger kilde]

Månespinnerne er meget spektakulære insekter som er sterkt etterspurt blant samlere. Flere av artene er ganske sjeldne i vill tilstand og truet av habitatødeleggelser. Heldigvis er mange av artene forholdsvis enkle å få til å formere seg i fangenskap, og det finnes et betydelig oppdrett av dem. Larvene kan spise mange forskjellige planter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Månespinnerne finnes over det meste av verden, unntatt Europa (hvis man da ikke regner spansk månespinner til gruppen). Det er to arter i Amerika, én på det afrikanske fastlandet og én på Madagaskar. De resterende artene lever i Øst- og Sørøst-Asia, østover til Sulawesi. Månespinnerne lever i skog, både i tropene og varm-tempererte områder.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Actias philippinica, hann
Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]