Orizabapåfuglspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Orizabapåfuglspinner
hann
hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rothschildia orizaba
Westwood, 1854
Norsk(e) navn: orizabapåfuglspinner
Hører til: Saturniinae,
påfuglspinnere,
sommerfugler
Habitat: i skog
Utbredelse: Amerika, fra Arizona i nord til Bolivia i sør

Orizabapåfuglspinner (Rothschildia orizaba) er en sommerfugl som tilhører familien påfuglspinnere (Saturniidae). Denne store arten lever i Mellom-Amerika. Denne oppsiktsvekkende sommerfuglen var av aztekene forbundet med guddommen Itzpapalotl.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En meget stor (vingespenn opptil 180 mm), brokete spinner. Vingene er store sammenlignet med kroppen. Kroppen er kledt med rødgule hår, disse dekker også et felt ved roten av forvingen. Dette feltet er utad begrenset av et hvitt og svart tverrbånd. Midt i hver vinge er det en stor, trekantet til firkantet, halvgjennomsiktig flekk. Utenfor denne er det en (fargene innefra og ut) svart, hvitt og rødt tverrbånd. Ved forvingens spiss er det en stor, trekantet, hvit flekk. Ytterst en tynn, mørk sikksakkband. Den hårete larven er blågrønn på undersiden, gulgrønn på oversiden, med en tynn, hvit stripe mellom.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på forskjellige løvtrær. Som hos de fleste påfuglspinnere sitter hunnen mest i ro og sender ut feromoner, som kan tiltrekke hanner fra lang avstand.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]