Attacus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Attacus
Attacus atlas, hann
Attacus atlas, hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Attacus
Linnaeus, 1767
Norsk(e) navn: atlasspinnere
Hører til: Saturniinae, Saturniidae, Bombycoidea,
storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: 18
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sørøst-Asia
Delgrupper:
  • se Systematisk inndeling

Attacus er en slekt av sommerfugler som hører til familien påfuglspinnere (Saturniidae). Slekten omfatter den største av alle sommerfugler, atlasspinneren (Attacus atlas).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store til meget store (vingespenn kan nå opp til 29 centimeter) påfuglspinnere. Atlasspinneren har det største vingearealet av noen sommerfugl, opptil 400 cm², flere av de andre artene er nesten like store. Hunnene er betydelig større og mer bredvingede enn hannene. Forvingen er tydelig sigdformet hos begge kjønn, spissen kan minne om et slangehode. Vingene er svært store sammenlignet med den relativt lille kroppen, grunnfargen er brun eller rødbrun. Midt i hver vinge er det en trekantet, gjennomsiktig flekk ("vindu") like utenfor denne et lyst tverrbånd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på ulike slags busker og trær. Disse artene kan utnytte en rekke forskjellige fødeplanter. De voksne sommerfuglene tar ikke næring til seg, men overlever på fett de har lagret fra larvetiden. De svære hunnene sitter mest i ro og sender ut feromoner, som de aktive hannene kan merke på lang avstand.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten lever i Sørøst-Asia og Australia. Som hos mange andre insekt-slekter er det én vidt utbredt art (Attacus atlas), de andre artene har mye mer begrensede utbredelser, mange bare på én øy i Indonesia.

Økonomisk betydning[rediger | rediger kilde]

I India blir atlasspinneren lokalt brukt noe i produksjon av silke. I motsetning til silkespinneren (Bombyx mori) er silken den produserer nokså grov og består av oppbrutte tråder, og produksjonen er vesentlig mindre. Den egner seg likevel til å lage tekstiler fra. I tillegg foregår det kommersiell oppdrett av artene for salg til samlere, sommerfuglhus, suvenirer og lignende.

Populære insekter[rediger | rediger kilde]

Larvene til Saturniinae er vanligvis ikke kravstore når det gjelder føden, og det er også vanligvis forholdsvis lett å få dem til å formere seg i fangenskap, så det har blitt populært å avle opp de store og vakre artene. Egg og/eller kokonger av mange arter kan kjøpes fra oppdrettere, og det er utviklet protokoller for oppdrett av dem som gjør at man har gode muligheter til å lykkes med å klekke disse flotte insektene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]