Antheraea yamamai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Antheraea yamamai
Antheraea yamamai
Antheraea yamamai
Vitenskapelig(e)
navn
:
Antheraea yamamai
Guérin-Méneville, 1861
Norsk(e) navn: japansk eikepåfuglspinner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Påfuglspinnere
Slekt: Antheraea
Habitat: i løv- og blandingsskog
Utbredelse: Japan, forvillet i Mellom-Europa

Japansk eikepåfuglspinner (Antheraea yamamai) er en sommerfugl som tilhører familien påfuglspinnere (Saturniidae). Denne store arten hører opprinnelig hjemme i Japan, men er i dag i tillegg forvillet flere steder i Mellom-Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En meget stor (vingespenn opptil 150 mm), brungul spinner med stor vinger. Kroppen er forholdsvis liten. Forvingene er litt sigdformede. Alle vingeparene har en rund, rosa øyeflekk, utenfor denne to mørke tverrlinjer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på eik (Quercus spp.). Som hos andre påfuglspinnere har de voksne sommerfuglene reduserte munndeler, og de tar ikke næring til seg. Hunnene sitter mest i ro og sender ut feromoner, som gjør at hannene med sine fjærformede antenner kan finne dem på lang avstand.

Innført for silkeproduksjon[rediger | rediger kilde]

Når larven er utvokst, spinner den seg inn i en kokong av silke for å forvandle seg til en puppe. Denne arten har, som flere andre arter i slekten Antheraea, blitt brukt i produksjon av såkalt tussah-silke. Rundt midten av 1800-tallet ble arten innført fra Japan til Europa med tanke på silkeproduksjon. Den har siden forvillet seg og finnes i dag i vill tilstand i Østerrike, nordøst-Italia og flere steder på Balkan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]