Gudetrepåfuglspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gudetrepåfuglspinner
gudetrepåfuglspinner, hann
gudetrepåfuglspinner, hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Samia cynthia
Drury, 1773
Norsk(e) navn: gudetrepåfuglspinner
Hører til: Saturniinae,
påfuglspinnere,
sommerfugler
Habitat: i skog
Utbredelse: Øst-Asia, innført til Mellom-Europa og Nord-Amerika

Gudetrepåfuglspinner (Samia cynthia ) er en sommerfugl som tilhører familien påfuglspinnere (Saturniidae). Denne store, brune arten har blitt brukt i silkeproduksjon og har unnsluppet og etablert seg i det fri både i Mellom-Europa, på østkysten av USA og i Uruguay.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn 90 – 140 mm), brun spinner med forholdsvis liten kropp. Hunnene er større og tyngre enn hannene. Vingene er brune, med en bred, lys tverrlinje midt i både for- og bakvingene. På innsiden av denne sitter det på hver vinge en halvmåneformet, halvgjennomsiktig flekk. I spissen av forvingen er det en liten, svart flekk. Larven er blekgrønn med små, hvite vorter langs ryggen og svarte flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på gudetre (Ailanthus altissima). Dette treet stammer fra spinnerens hjemområde i Øst-Asia, men det har blitt plantet over store deler av verden, og gudetrepåfuglspinneren bruker det også der den har etablert seg i nyere tid.

Brukt i silkeproduksjon[rediger | rediger kilde]

Gudetrepåfuglspinneren har blitt brukt i produksjon av silke i liten skala. Silken blir ikke så fin som den fra den ekte silkespinneren (Bombyx mori), men godt brukbar til tekstiler. Som mange andre påfuglspinnere er den forholdsvis lett å få til å formere seg i fangenskap.

Forekomst i Europa

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]