Santonio Holmes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Santonio Holmes
Santonio Holmes 2011 a.jpg
Nr. 10, 14
Posisjon: wide receiver
Informasjon
Født: 3. mars 1984 (38 år)
Fødested: Belle Glade
Høyde: 180 centimeter Vekt: 87 kg
Karriereinformasjon
High School: Glades Central
(Belle Glade, Florida)
College: Ohio State
NFL Draft: 2006 / Runde: 1 / Pick 25
Laghistorie
Karrierehøydepunkter og Priser
Karrierestatistikk
Mottakelser     389
Mottatte yards     6 030
Mottatte touchdownpasninger     36
Spillerstatistikk på PFR
Spillerstatistikk på NFL.com

Santonio Holmes Jr. (født 3. mars 1984 i Belle Glade i Florida) er en tidligere amerikansk fotball wide receiver. Han ble draftet av Pittsburgh Steelers i første runde av NFL Draft 2006 etter å ha spilt college football ved Ohio State. I 2009 ble Holmes utnevnt til MVP i Super Bowl XLIII etter at Steelers slo Arizona Cardinals. I 2010 ble han byttet til New York Jets mot deres pick i femte runde. Holmes spilte også en sesong for Chicago Bears.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Holmes gikk på Glades Central High School i Belle Glade i Florida. Han var en letterman i amerikansk fotball, basketball og friidrett. I amerikansk fotball var han med på å lede laget til to delstatstitler og et sesongresultat på 12–1 som senior. I basketball nådde laget andreplass i delstaten i hans seniorsesong. Friidrettslaget vant delstatstittelen i juniorsesongen, og han var med på 4 × 400 meter stafettlaget som vant to delstatstitler. Han hadde en personlig rekord på 49,85 sekunder på 400 meter. Santonio ble uteksaminert fra Glades Central High School i 2002 med en GPA på 3,4.

College-karriere[rediger | rediger kilde]

Holmes gikk på Ohio State University hvor han var en redshirt da Buckeyes vant det nasjonale mesterskapet i 2002. Holmes tok imot 140 pasninger for 2 295 yards og 25 touchdowns, og hadde 3 123 all-purpose yards. Hans 140 mottakelser og 3 496 yards var femte høyest i universitetets historie da han spilte. Hans 25 mottatte touchdownpasninger var #3 i NCAA.[1]

Profesjonell karriere[rediger | rediger kilde]

NFL Combine 2006[rediger | rediger kilde]

Målinger før draft
Høyde Vekt 40-yard dash 10-yd split 20-yd split 20-ss 3-cone Vertikalt hopp Stille lengde Wonderlic
1,79 m 85 kg 4,38 s 4,26 s 6,82 s 0,97 m 3,20 m 23
Alle verdier er fra NFL Combine


Pittsburgh Steelers[rediger | rediger kilde]

2006[rediger | rediger kilde]

Holmes avsluttet college ett år tidlig og ble plukket opp i første runde (#25) av NFL Draft 2006 av da regjerende Super Bowl XL-mestere Pittsburgh Steelers. Det var første gang siden Plaxico Burress at Steelers valgte en receiver i første runde av draftet. Steelers byttet opp med New York Giants fra #31 for å plukke opp Holmes. Holmes, som hadde brukt #4 ved Ohio State (et nummer som ikke kunne brukes av wide receivers i NFL før i 2021) ble tildelt #10, tidligere brukt av Pittsburghs kicker Roy Gerela og quarterback Kordell Stewart.

Tidlig i Steelers' skuffende 2006-sesong fikk Holmes kritikk for svake prestasjoner som returner på special teams, især for at han ofte hadde fumbles. Holmes var mer effektiv som receiver hvor han fikk vist seg fra sin mer atletiske side i flere av Steelers' kamper. I uke 6 ble han utpekt til Diet Pepsie Rookie of the Week etter å ha tatt imot 58 yards og løpt for 13 i kampen mot Kansas City Chiefs 15. oktober.

Santonio Holmes med Pittsburgh Steelers i 2006.

Sent i sesongen erstattet Holmes Cedrick Wilson som kampstarter, og avsluttet sesongen med 49 mottakelser for 824 yards og to touchdowns. Hans beste play i sesongen var også det siste, hvor Holmes tok imot en pasning fra Ben Roethlisberger i overtid mot Cincinnati Bengals og løp den 67 yards for en kampvinnende touchdown. Han returnerte også et punt 65 yards for en touchdown mot Carolina Panthers 17. desember.

2007[rediger | rediger kilde]

Holmes ble utpekt til Steelers' startende split end i forkant av treningsleiren. Han hadde en solid sesong i 2007 og ledet Steelers i mottatte yards og touchdownpasninger, og ble kjent som en av de beste dype truslene i NFL. I sesongåpningen mot Cleveland Browns tok han imot en 40-yard touchdownpasning fra Ben Roethlisberger i en kamp de vant 34–7. I et tap mot Arizona Cardinals i uke 4 hadde han en av sine beste kamper så langt, med seks mottatte pasninger for 128 yards og to touchdowns. Han hadde igjen to mottatte touchdownpansinger i uke 9 mot Baltimore Ravens, hvor begge var i første halvdel. Han avsluttet kampen med fire mottakelser for 110 yards og to touchdowns. I uke 16 avsluttet han kampen mot St. Louis Rams med 133 mottatte yards, en personlig rekord. Ved sesongslutt hadde han 942 mottatte yards og åtte touchdowns fra pasninger. Han ledet ligaen i yards per mottakelse.[2]

I sin første sluttspillkamp, et 31–29 tap mot Jacksonville Jaguars, hadde han 3 mottakelser for 39 yards og en touchdown.

2008[rediger | rediger kilde]

Etter å ikke ha returnert noen punts i 2007-sesongen var Holmes tilbake på special tems for 2008-sesongen.[3] I offseason satte Holmes seg et mål om å spille i alle de 16 kampene i seriespillet,[4] og la på seg omtrent 11 pund (5,0 kg) under lagets trening i offseason.[5]

Holmes begynte sesongen med to mottakelser for 19 yards i en seier mot Houston Texans. I den neste kampen, en 10–6 seier over Cleveland Browns, hadde Holmes 94 yards på mottakelser og løp ballen en gang for 10 yards. I nederlaget mot Eagles uken derpå tok han imot tre pasninger for 32 yards. Han fikk sin første scoring uken etter, da Steelers slo Baltimore Ravens på overtid, hvor Holmes hadde 61 yards og en touchdown på tre mottakelser. Etter bye-uken hadde Holmes 89 yards på fem mottakelser i en seier over Cincinnati Bengals.

Holmes endte opp med å bli plassert på benken etter å ha blitt arrestert for besittelse av marihuana.[6] Holmes ble benket av hovedtrener Mike Tomlin to ganger. Han måtte stå over en kamp etter nederlaget mot New York Giants, men ble aktivert igjen før Monday Night Football-kampen mot Washington Redskins.

Statistisk hadde Holmes en dårligere sesong enn i 2007. Han hadde færre mottakelser, mottatte yards, og yards per pasning. Statistikkene viser derimot ikke hvordan Holmes hadde noen viktige plays i løpet av sesongen, som da han tok imot en lang pasning i en kamp mot Dallas Cowboys som startet et comeback for Steelers' angrepsrekke.

I Super Bowl XLIII var Holmes med på å sikret en NFL-rekord for Steelers med lagets sjette Super Bowl-seier etter å ha tatt imot en 6-yard touchdownpasning fra Roethlisberger med 35 sekunder igjen av kampen. Holmes tok imot totalt ni pasninger for 131 yards og en touchdown, inkludert fire for 73 yards på Steelers' kampvinnende drive. Han ble utpekt til Super Bowl MVP, den sjette wide receiveren til å vinne tittelen og den tredje receiveren fra Pittsburgh til å vinne den, etter Lynn Swann i Super Bowl X og Hines Ward i Super Bowl XL.

2009[rediger | rediger kilde]

Statistisk var 2009 Holmes' beste sesong. Han tok imot 79 pasninger for 1 248 yards og fem touchdowns, og tok rollen som Pittsburghs hovedmål for pasninger i det som skulle overraskende nok bli hans siste år i byen. I offseason ble han byttet bort, tildels som et resultat av hans kriminelle handlinger.

New York Jets[rediger | rediger kilde]

2010[rediger | rediger kilde]

Den 11. april 2010 ble Holmes byttet til New York Jets mot et pick i femte runde i NFL Draft 2010[7] (Steelers byttet eventuelt picket til Arizona Cardinals mot et pick i sjette runde som de brukte på Antonio Brown, og fikk tilbake Bryant McFadden; Cardinals brukte picket på quarterback John Skelton). I lenge før byttet hadde NFL annonsert at Holmes kom til å være suspendert i sesongens fire første kamper for brudd på NFLs dopingregler.[8][9]

Byttet kom etter en hendelse i en nattklubb som involverte Holmes, som hendte samtidig som Ben Roethlisberger hadde sine egne juridiske problemer, og Steelers mente de måtte sette et eksempel for andre spillere. Om Holmes ikke hadde blitt byttet ville Steelers ha frigitt ham.[10]

Etter suspensjonen returnerte Holmes til trening 6. oktober 2010.[11] Selv om Holmes hadde hatt forbud mot å trene med lagkameratene og spille for Jets i seriespillet kunne han fremdeles delta på møter og trene i lagets egne treningsstudio.[11]

Med 22 sekunder igjen av overtid mot Cleveland Browns 14. november 2010 tok Holems imot en pasning på browns' 31-yard linje, og løp den inn for en touchdown som sikret en 26–20 seier for Jets.[12] Uken etter, den 21. november, tok Holmes imot en kampvinnende touchdownpasning fra Mark Sanchez med ti sekunder igjen av kampen, som sikret en 30–27 seier over Houston Texans.

Jets nådde AFC Championship Game i NFL-sluttspillet i 2010–11, hvor de tapte mot Holmes' tidligere lag Pittsburgh Steelers.

2011[rediger | rediger kilde]

Holmes signerte en ny, 5-årig kontrakt med Jets like før sesongstart 2011. Han ble utpekt til lagkaptein sammen med startende quarterback Mark Sanchez før sesongen. I fjerde kvarter av sesongfinalen mot Miami Dolphins begynte Holmes å krangle med Jets' offensive tackle Wayne Hunter før et play. Dette resulterte i at Holmes ble satt på benken ut kampen. Jets tapte kampen og nådde derfor ikke sluttspillet, for første gang på tre år.

Holmes avsluttet sesongen med kun 51 mottakelser, nest lavest i hans karriere, med kun 654 yards som var langt færre enn han noensinne hadde hatt før. Han hadde også kun 12,8 yards per mottakelse i snitt. Han satte derimot en personlig rekord med åtte mottatte touchdownpasninger.[13]

2012[rediger | rediger kilde]

Etter å ha pådratt seg en Lisfranc-skade i kampen mot San Francisco 49ers i uke 4 endte Holmes opp med å sitte på benken ut sesongen. Han ble eventuelt plassert på injured reserve.[14]

2013[rediger | rediger kilde]

I offseason kontaktet Jets Holmes med ønske om å omstrukturere kontrakten hans, noe Holmes gikk med på.[15] Holmes' rehabiliteringsprosess etter å ha operert foten varte inn i treningsleiren og sesongoppkjøringen.[16] Holmes ble tatt av "physically unable to perform"-listen (PUP) og lagt til den aktive spillerstallen 23. august 2013.[17]

Holmes ble frigitt av Jets 10. mars 2014.[18]

Chicago Bears[rediger | rediger kilde]

Holmes signerte en 1-årig kontrakt med Chicago Bears 16. august 2014.[19] Etter kun ni kamper med totalt åtte mottakelser for 67 yards ble Holmes waived 11. november 2014.

Pensjonering[rediger | rediger kilde]

Etter å ha vært ute av ligaen i nesten tre år returnerte Holmes til Steelers 10. oktober 2017 for en pensjonsseremoni, hvor han sa: «It's an honor to retire as a member of the Steelers and leave a legacy everyone will remember.»[20]

Karrierestatistikker i NFL[rediger | rediger kilde]

Nøkkel
Vant Super Bowl
Super Bowl MVP
Fet skrift Personlig rekord

Seriespill[rediger | rediger kilde]

År Lag Kamper Mottakelser Løp Fumbles
K KS Mot Yds Gj. Lng TD For Yds Gj. Lng TD FUM Tapt
2006 PIT 16 4 49 824 16,8 67T 2 1 13 13,0 13 0 5 2
2007 PIT 13 13 52 942 18,1 83 8 5 17 3,4 11 0 2 0
2008 PIT 15 15 55 821 14,9 48 5 2 9 4,5 10 0 4 1
2009 PIT 16 16 79 1 248 15,8 57 5 3 6 2,0 7 0 0 0
2010 NYJ 12 10 52 746 14,3 52 6 2 17 8,5 14 0 2 2
2011 NYJ 16 16 51 654 12,8 38T 8 3 27 9,0 23 0 2 1
2012 NYJ 4 4 20 272 13,6 38 1 1 1
2013 NYJ 11 11 23 456 19,8 69T 1 0 0
2014 CHI 9 2 8 67 8,4 15 0 1 0
Totalt 112 91 389 6 030 15,5 83 36 16 89 5,6 23 0 17 7

Sluttspill[rediger | rediger kilde]

År Lag Kamper Mottakelser Løp Fumbles
K KS Mot Yds Gj. Lng TD For Yds Gj. Lng TD FUM Tapt
2007 PIT 1 1 3 49 16,3 37 1 0
2008 PIT 3 2 13 226 17,4 65 2 2 7 3,5 4 0 1 0
2010 NYJ 3 2 9 127 14,1 45 2 0 0
Totalt 7 5 25 402 16,1 65 5 2 7 3,5 4 0 1 0

Juridiske problemer[rediger | rediger kilde]

Holmes har selv anerkjent at han solgte rusmidler på at gatehjørne i hjembyen Belle Glade i Florida som tenåring; han har sagt at det var morens innflytelse og et ønske om å spille amerikansk fotball profesjonelt som fikk ham til å stoppe.[21]

Den 27. mai 2006 ble Holmes arrestert i Miami Beach i Florida for ordensforstyrrelse.[22] Tiltalen ble droppet etter at Holmes betalte en bot. Han ble arrestert igjen 18. juni samme år for vold i nære relasjoner og legemsfornærmelse i Columbus i Ohio.[23]

Den 7. juli 2006 deltok Holmes i en høring relatert til anklagen om vold i nære relasjoner samt en trafikkbot i Franklin County i Columbus. Han erklærte seg hverken skyldig eller uskyldig i trafikkforseelsen og godtok en bot. Selv om Lashae Boone, moren til Holmes' datter og offeret i saken om legemsfornærmelse, ba om at tiltalen for vold i nære relasjoner og legemsfornærmelse ble droppet, nektet aktoren. Boone og datteren ble med Holmes til retten. Tiltalene ble senere droppet.[24]

Den 23. oktober 2008 ble Holmes arrestert i Pittsburgh og siktet for besittelse av marihuana.[25][26] Etter å ha gått glipp av en kamp publiserte han en offentlig unnskyldelse hvor han blant annet sa at han ønsket å «focus all of [his] efforts on helping our team win on the field and achieve its ultimate goal.»[27]

Den 24. mars 2010 gikk Anshonae Mills til søksmål mot Holmes, hvor hun anklaget ham for å ha kastet et glass på henne i en nattklubb i Orlando i Florida som gav henne et kutt over øyet 7. mars. Mills hadde til å begynne med valgt å ikke gå til sak, og påstod at Holmes og politiet hadde skremt henne, men saken ble eventuelt åpnet på ny. I etterkant hadde Holmes fortalt en person på Twitter som kritiserte hendelsen, «kill urself.» Han tweetet senere at det var på tide å «wake n bake,"» en referanse til marihuana.[28] Holmes selv påstod at kontoen hans var hacket, og at det ikke var han som hadde lagt ut kommentarene.[29]

Den 29. april 2010 skal Holmes ha nektet å skru av iPoden sin da en flyvert ba ham om det på et Colgan Air-fly ved Pittsburgh International Airport. Holmes skal ha gått av flyet og snakket med betjenter, men ble ikke siktet med noe. Han diskuterte senere hendelsen med Jets' hovedtrener Rex Ryan.[30]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Ohio State Buckeyes Receiving». College Football på Pro-Football-Reference.com (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 2. ^ Bouchette, Ed (1. august 2008). «Holmes growing into leadership role». Pittsburgh Post-Gazette (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 3. ^ Harris, John (20. august 2008). «Holmes to take shot on returns». Pittsburgh Tribune-Review (engelsk). Arkivert fra originalen 21. august 2008. Besøkt 23. april 2020. 
 4. ^ Prisuta, Mike (6. september 2008). «Notebook: Holmes hopes to play 16 games». Pittsburgh Tribune-Review (engelsk). Arkivert fra originalen 6. september 2008. Besøkt 23. april 2020. 
 5. ^ Dulac, Gerry (12. september 2008). «In Ohio, Holmes remains a standout». Pittsburgh Post-Gazette (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 6. ^ Ludwig, Chick (29. oktober 2008). «Holmes benched, Roethlisberger pays» (engelsk). Springfield News Sun. Arkivert fra originalen 24. mai 2011. Besøkt 23. april 2020. 
 7. ^ Florio, Mike (11. april 2010). «Steelers ship Santonio to the Jets». Pro Football Talk (engelsk). NBC Sports. Besøkt 23. april 2020. 
 8. ^ «Trade to Jets shocks banned Holmes». ESPN.com (engelsk). 12. april 2010. Besøkt 23. april 2020. 
 9. ^ «Steelers Trade Santonio Holmes Jets; WR Suspended 4 Games» (engelsk). WPXI Pittsburgh. 11. april 2010. Besøkt 23. april 2020. 
 10. ^ Bouchette, Ed (12. april 2010). «Steelers were ready to cut Holmes before trade». Pittsburgh Post-Gazette (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 11. ^ a b «Holmes returns to Jets practice, 'ready to get season started'». NFL.com (engelsk). 6. oktober 2010. Arkivert fra originalen 8. desember 2016. Besøkt 23. april 2020. 
 12. ^ Farrar, Doug (14. november 2010). «Holmes' Last Second OT Catch caps Jets-Browns game» (engelsk). Arkivert fra originalen 26. april 2014. Besøkt 23. april 2020. 
 13. ^ «Santonio Holmes Stats». ESPN.com (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 14. ^ Rosenthal, Gregg (3. oktober 2012). «Santonio Holmes will miss season for New York Jets». NFL.com (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 15. ^ Sessler, Marc (12. mars 2013). «Santonio Holmes, New York Jets restructure contract». NFL.com (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 16. ^ Slater, Darryl (12. august 2013). «Since one step in Week 4 last year, Santonio Holmes has experienced foot rehab process filled with uncertainty». The Star-Ledger (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 17. ^ Lange, Randy (23. august 2013). «Santonio Holmes Moves from PUP to Active Roster». NewYorkJets.com (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 18. ^ Allen, Eric (10. mars 2014). «Jets Release Santonio Holmes». NewYorkJets.com (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 19. ^ Patra, Kevin (16. august 2014). «Santonio Holmes, Chicago Bears reach contract». NFL.com (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 20. ^ Dulac, Gerry (10. oktober 2017). «Santonio Holmes, former Super Bowl MVP, retires as a Steeler». Pittsburgh Post-Gazette (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 21. ^ «Santonio Holmes Reveals that He Used to Sell Drugs». SI.com (engelsk). 28. januar 2009. Arkivert fra originalen 1. februar 2009. Besøkt 23. april 2020. 
 22. ^ «Steelers' Santonio Holmes arrested for disorderly conduct». ESPN.com (engelsk). 27. mai 2006. Besøkt 23. april 2020. 
 23. ^ «Santonio Holmes marijuana charge». PennLive.com (engelsk). 24. oktober 2008. Besøkt 23. april 2020. 
 24. ^ Provance, Jim (5. desember 2006). «Domestic violence charges dropped against Santonio Holmes». Pittsburgh Post-Gazette (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 25. ^ «Police say Steelers' receiver Santonio Holmes had pot during stop» (engelsk). The Canadian Press. 23. oktober 2008. Arkivert fra originalen 28. oktober 2008. Besøkt 23. april 2020. 
 26. ^ Gurman, Sadie (24. oktober 2008). «Steelers' Holmes arrested on drug charges». Pittsburgh Post-Gazette (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 27. ^ Bouchette, Ed (27. oktober 2008). «Steelers' Holmes issues apology over drug charge». Pittsburgh Post-Gazette (engelsk). Arkivert fra originalen 30. oktober 2008. Besøkt 23. april 2020. 
 28. ^ «Holmes needs to take trade as warning». Fox News (engelsk). 12. april 2010. Besøkt 23. april 2020. 
 29. ^ Mehta, Manish (12. april 2010). «Jets WR Santonio Holmes implies Twitter account was hacked after ugly exchange with fan». NJ.com (engelsk). Besøkt 23. april 2020. 
 30. ^ «Incident report filed on Holmes». ESPN.com (engelsk). 30. april 2010. Besøkt 23. april 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]