Salma Hayek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Salma Hayek
Salma Hayek-9894.jpg
FødtSalma Valgarma Hayek Jiménez
2. sep. 1966[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (55 år)
CoatzacoalcosRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Filmskuespiller, filmregissør, filmprodusent, fjernsynsskuespiller, skuespiller, sanger, stemmeskuespiller, fjernsynsprodusentRediger på Wikidata
Utdannet ved Stella Adler Studio of Acting, Universidad Iberoamericana, Academy of the Sacred HeartRediger på Wikidata
Ektefelle François-Henri Pinault (2009–)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet MexicoRediger på Wikidata
Utmerkelser Daytime Emmy Award, Lucy Award (2008), ridder av ÆreslegionenRediger på Wikidata
Aktive år1988
IMDbIMDb

Salma Hayek (født 2. september 1966 i Coatzacoalcos i Veracruz) er en meksikansk - libanesisk skuespiller. Hun blir av mange sett på som den mest suksessrike latinamerikanske skuespilleren i Hollywood siden Dolores del Río. Hayek har vært med i over tretti filmer og har vært nominert til Oscar.

Tidlig karriere i Mexico[rediger | rediger kilde]

Da hun var 23 år gammel fikk hun tittelrollen i såpeoperaen Teresa, en vellykket telenovela (spansk for såpeopera) som gjorde henne til stjerne i hjemlandet Mexico. I 1994 hadde hun hovedrollen i El Callejón de los Milagros, som senere skulle bli den mest prisbelønte filmen i meksikansk historie.

Karriere i Hollywood[rediger | rediger kilde]

I 1991 flyttet Hayek til Los Angeles for å studere til skuespiller, med håp om å få en rolle i en hollywoodfilm. Robert Rodriguez og hans produsentkone Elizabeth Avellan ga henne raskt en stor rolle mot Antonio Banderas i filmen Desperado, en rolle som vakte oppsikt i Hollywood.

Hayek fikk senere en rolle i From Dusk Till Dawn, en film som også ble produsert av Rodriguez. Selv om hennes vampyrrolle mot George Clooney og Quentin Tarantino var liten, var det en bemerkelsesverdig opptreden. Hayek fortsatte sin karriere både i kommersielle og kunstneriske filmer. En av hennes følgende suksesser var Wild Wild West (1999), hvor hun spilte mot Will Smith, Kevin Kline og Kenneth Branagh.

Det nye årtusenet startet rolig for Hayek, som planla å produsere og opptre i sin drømmerolle; som Frida Kahlo, den legendariske meksikanske maleren som Hayek har beundret hele livet.

I 2002 ble Frida, co-produsert av Hayek selv, lansert. Hayek hadde tittelrollen, og Alfred Molina spilte hennes utro ektemann Diego Rivera. Denne rollen gjorde at Hayek ble nominert til Oscar samme år.

Annet[rediger | rediger kilde]

Hayek snakker spansk, engelsk, arabisk og portugisisk. Hennes far er av libanesisk opphav. Salma er et spansk navn, utledet av det arabiske ordet salam som betyr «fred» og «ro». Hun giftet seg 14. februar 2009 med den franske forretningsmannen François-Henri Pinault. Da har datteren Valentina Paloma Pinault (født 2007) sammen.

Hayek ble i 2011 utnevnt til ridder av den franske Æreslegionen.[5]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

TV-serier[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Salma-Hayek, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Proleksis Encyclopedia, oppført som Selma Hayek, Proleksis enciklopedija ID 1081[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Roglo, Roglo person ID p=salma;n=hayek[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id hayek-salma, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Ordre national de la légion d'honneur. Décret du 30 décembre 2011 portant nomination», Journal Officiel, nr.1, 1. januar 2012, s. 39.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]