Salman Rushdie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Salman Rushdie
Hayfestival-2016-Salman-Rushdie-1-cu.jpg
FødtAhmed Salman Rushdie
19. juni 1947 (71 år)
Mumbai
Ektefelle Marianne Wiggins (19881993), Padma Lakshmi (20042007)
Utdannet ved Rugby School, King's College, University of Cambridge
Beskjeftigelse Skribent, romanforfatter, essayist, manusforfatter, barnebokforfatter
Nasjonalitet India, Storbritannia, Britisk India
Medlem av Royal Society of Literature
Utmerkelser
10 oppføringer
Kommandør av Ordre des Arts et des Lettres, Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur (1992), Pinter-prisen (2014), James Tait Black Memorial Prize, H.C. Andersens litteraturpris (2014), Bookerprisen (1981), James Joyce-prisen, Tucholskyprisen, Medalla de Oro del Círculo de Bellas Artes (2015), Knight Bachelor
SjangerMagisk realisme
DebutGrimus
Debuterte1975
Påvirket avGünter Grass, Gabriel García Márquez, Vladimir Nabokov, James Joyce
Nettstedhttp://www.salman-rushdie.com

Salman Rushdie (født 19. juni 1947 i Bombay, India) er en indisk forfatter hvis forfatterskap spinner seg rundt det indiske subkontinent. I juni 2007 ble han utnevnt til Knight Bachelor (ridder uten ordenstilhørighet) av dronning Elisabeth II.

Den første romanen han fikk gitt ut heter Grimus og handler om et samfunn med folk som har evig liv, men som ikke lenger vil ha det.

Gjennombruddet kom med romanen Midnattsbarn, som handler om en gutt som blir født på slaget midnatt natt til 15. august 1947, samtidig som India blir selvstendig, og som får nærmest magiske evner. Romanen forteller Indias historie sett gjennom Saleems øyne og viser hvordan han er knyttet til sitt hjemlands historie.

Den kontroversielle Sataniske vers[rediger | rediger kilde]

Den romanen Salman Rushdie nok vil bli husket for i ettertid er Sataniske vers, om en indisk filmstjerne som i drømme blant annet gjennomlever viktige øyeblikk i livet til profeten Muhammed.

Den 14. februar 1989 ble en fatwa utstedt av lederen av Iran, Ayatollah Ruhollah Khomeini, via Radio Teheran. Denne fatwaen krevde at Rushdie måtte henrettes etter å ha skrevet denne boken som var blasfemisk mot Islam.

Den 7. mars 1989 brøt Storbritannia sine diplomatiske forbindelser med Iran på grunn av dette forholdet.

I mellomtiden fortsatte voldeligheter rundt om i verden med brannbombinger av bokhandlere. Muslimske samfunn rundt i verden holdt offentlige møter hvor kopier av boka ble brent. Flere personer som var tilknyttet oversettelsen eller utgivelsen av bøkene, ble angrepet og alvorlig skadet eller drept. Blant de hardt skadde var den norske forleggeren William Nygaard – eier av Aschehoug forlag. Ingen ble pågrepet for attentatet mot Nygaard, men det antas å ha sammenheng med hans rolle i utgivelsen av boken.

Den 24. september 1998 meddelte Iran at de ikke lenger ville gjøre noe for å skade Rushdie. Dette kom som en forutsetning for å kunne gjenopprette de diplomatiske forbindelsene med Storbritannia. Så snart kontakten var gjenopprettet, snudde de iranske myndighetene og hevdet på nytt dødstruslene mot Rushdie. Tidlig i 2005 ble fatwaen til Khomeini hevdet på nytt av Irans åndelige leder, Ayatollah Ali Khamenei, under en tale til muslimske pilegrimer på sin årlige pilegrimsferd til Mekka. I tillegg har revolusjonsgarden i Iran erklært at dødsdommen mot den britiske forfatteren Salman Rushdie fortsatt er gyldig. Iran har nektet å trekke tilbake fatwaen på grunnlag av det kun er den som utstedte fatwaen, som kan trekke den tilbake.

Andre bøker[rediger | rediger kilde]

I 1981 skrev han boken Midnattsbarn. Romanen Vrede handler om en middelaldrende indisk mann i New York (ikke ulik Salman selv), som lager dukker og blir verdenskjent for sine historier om en av dem.

Av barnebøker bør Harun og historiens hav nevnes.

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]