Det indiske subkontinent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Indiske subkontinent)
Hopp til: navigasjon, søk
Satellittbilde av subkontinentet.

Det indiske subkontinent er en halvøy på det eurasiske kontinent som ligger på den indiske plata og videre ut over Indiahavet.

Indischer Subkontinent Drift.png
Tektoniske plategrenser.

Den indiske plata var opprinnelig et frittstående kontinent som skilte lag fra Madagaskar for rundt 90 millioner år siden og drev langsomt mot Asia. Det møtte den eurasiske plata for mellom 50 og 55 millioner år siden, et møte som skapte det tibetanske platået og fjellkjeden Himalaya. Den indiske plata driver fortsatt nordøstover med en fart på 5 cm i året. Siden den eurasiske plata bare driver nordover med farten 2 cm i året, blir Himalaya-fjellene fortsatt presset høyere.

Regionen er betegnet som et subkontinent fordi dens geografi og geologi er forskjellig fra resten av kontinentet.

Den indiske halvøya med India, Pakistan og Bangladesh er også kalt Forindia.[1]

Begrepets betydning innen politisk geografi[rediger | rediger kilde]

I politisk-geografisk forstand vil betydningen av begrepet «Indiske subkontinent» variere noe, men omfatter som et minimum i hvert fall India, Pakistan og Bangladesh. I enkelte sammenhenger kan det også inkludere Sri Lanka, Bhutan, Nepal og eventuelt Maldivene og (deler av) Afghanistan.

Da regionen var underlagt det britiske imperiet, var det kjent som eller Britisk India.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Forindia – Store norske leksikon». Besøkt 12. september 2016. 
geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)