Christa Wolf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Christa Wolf (2007)

Christa Wolf (født 18. mars 1929 i Landsberg an der Warthe, død 1. desember 2011 i Berlin[1]) var en tysk forfatter.

Christa Wolf ble født i Landsberg an der Warthe i Tyskland, som idag ligger i Polen. Hun og hennes familie måtte flykte til Mecklenburg i 1945. Christa Wolf begynte å arbeide som skrivehjelp i en småby i nærheten av Schwerin. Hun fullførte Abitur (artium) i 1949 i Bad Frankenhausen (Thüringen) og ble samme år medlem av kommunistpartiet SED. Hun studerte germanistikk i Jena og Leipzig fra 1949 til 1953. Hun giftet seg med forfatteren Gerhard Wolf. De fikk en datter, Annette, i 1952.

Wolf var lektor ved forskjellige forlag og redaktør for avisen «Neue Deutsche Literatur» (ndl). Hun var medlem av forfatterforeningen i DDR fra 1955 til 1977. Wolf har bodd i Kleinmachnow ved siden av Berlin fra 1962 til 1976. Hun protesterte mot utvisningen av Wolf Biermann i 1976 og ble derfor kastet ut av forfatterforbundet.

Christa Wolf er kjent for romaner som Der geteilte Himmel (Den delte himmelen) og feministisk litteratur med Kassandra og Medea, men hun har alltid vært kritisk mot DDR-systemet, selv om hun støttet den sosialistiske idéen.

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Christa Wolf – bilder, video eller lyd

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Schriftstellerin Christa Wolf gestorben.