Museumsjernbane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
To damplokomotiver på den smalsporede Setesdalsbanen.

En museumsbane eller museumsjernbane er som oftest en nedlagt jernbanestrekning som blir drevet som museum. Bortsett fra Gamle Vossebanen som omtaler seg selv som veteranjernbane, omtaler de andre seg selv som museumsjernbane, museumsbane eller museum.

En museumsbane er som oftest etablert på en allerede nedlagt jernbanestrekning eller på en jernbanestrekning det ikke lenger er ordinær jernbanedrift på. Museumsbanen har gjenopptatt persontrafikken (eller har dette som hensikt) med gammelt jernbanemateriellet. Museumsdriften er gjerne lagt til sommersesongen. I noen tilfeller er museumsbanen bygd opp fra grunnen på et sted det ikke var jernbane tidligere. Lommedalsbanen er et eksempel på dette. Hensikten er å skape et levende museum, der man kan oppleve en jernbanereise slik den ble gjennomført for en eller flere generasjoner siden.

Også på baner som er en del av det vanlige jernbanenettet kjøres enkelte museumstog med gammelt materiell, i turistsesongen og ved spesielle anledninger. Dette gjaldt en periode rundt årtusenskiftet for Raumabanen. Norsk Museumstog har også som formål å kjøre veterantog på det nasjonale jernbanenettet. Dette er imidlertid ikke en egentlig museumsbane siden disse ikke har noe med infrastrukturen å gjøre.

Drift og vedlikehold av en museumsjernbane, inkludert gammelt jernbanemateriell, gjøres som ofte på frivillig basis av medlemmer av museumsbanen selv eller en jernbaneklubb.

Flere baner opererer som stiftelser og får støtte fra det offentlige, en støtte som vanligvis gis til museer og andre kulturelle institusjoner.

Museumsjernbaner i Norge[rediger | rediger kilde]

Museumstogaktører på hovedjernbanenettet[rediger | rediger kilde]

Organisasjoner[rediger | rediger kilde]

jernbanestubbDenne jernbanerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.