Søndre Enningdalen kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Søndre Enningdalen kirke
OmrådeHalden
BispedømmeBorg bispedømme
Byggeår1956
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
ArkitektDag Borg
ByggematerialeTre
Kirkerommet
AlterAnna Vigen
Plasser100
Beliggenhet
Kart
Søndre Enningdal kirke
58°54′30″N 11°31′19″Ø
Søndre Enningdalen kirke på Commons

Søndre Enningdalen kirke er en langkirke fra 1956 i Halden kommune, Østfold fylke. Den er en av to menighetskirker i Enningdalen menighet [1] og tilhører Søndre Borgesyssel prosti. Byggverket er i tre og har 100 plasser. Adkomst til stedet er via fylkesvei 220.

Det har stått kirker på stedet — som er bare et par kilometer fra grensen til Sverige — siden middelalderen, men i 1793 ble ny kirke oppført ved Prestebakke. Den gamle kirkegården ble imidlertid holdt i hevd, og i 1950-årene kom det ny kirke på Kirkebøen.

Skrivemåten varierer: Navnet blir skrevet med eller uten «Søndre» og i ubestemt eller bestemt form (Enningdal / Enningdalen). Enkelte omtaler kirken fremdeles som kapell, selv om den offisielt kalles kirke. Også det lokale fellesrådet er inkonsekvent. Den offisielle skrivemåten, som ble vedtatt av bispedømmerådet i 2010, er «Søndre Enningdalen kirke».[2] Navnet «Enningdal kirke» ble for øvrig ofte brukt i "eldre" litteratur om Prestebakke kirke.

Altertavlen ble malt av Anna Vigen (1869–1954) fra gården Vigen ved Kornsjø. En altertavle fra en av de tidligere kirkene står i dag i Nössemark kirke på svensk side av grensen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Enningdalen menighet
  2. ^ Faktaark, Statens kartverk
  3. ^ Skauge og Stumberg (2010), s. 177.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]