Heretica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heretica
LandDanmark
TypeTidsskrift
Grunnlagt1948
UtgiverWivels Forlag
SpråkDansk
OCLC265696256

Heretica var et dansk litterært tidsskrift som ble utgitt i perioden 194853 med henblikk på å skape en plattform for litterær debatt. Ordet heretica stammer fra gresk og betyr kjetter. Med dette ønsket kretsen rundt tidsskriftet å ta et oppgjør med noen av de ideologier og verdier som preget mellomkrigstiden og som de mente lå til grunn for andre verdenskrig.

Det var i stor grad kunstnerens rolle som ble behandlet samt muligheten for at poesien kunne være en kraft som kunne endre samfunnet. Dette kom til uttrykk i et av de mest betydningsfulle verk; Paul la Cours Fragmenter af en dagbog, hvor de tre første kapitlene ble trykket i Hereticas tre første utgaver.

De to første redaktørene av Heretica var Thorkild Bjørnvig og Bjørn Poulsen (1948–49), som også må sies å være grunnleggerne av det, sammen med Ole Wivel. Tidsskriftet kom ut på sistnevntes forlag. Senere overtok Martin A. Hansen og Ole Wivel (1950–51) og de to siste år var det Frank Jæger og Tage Skou-Hansen. Blant de andre bidragsyterne kan nevnes Karen Blixen, Vilhelm Grønbech og Per Højholt i tillegg til redaktørene selv og en lang rekke oversettelser av utenlandske kunstnere og kritikere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]