Denys Finch Hatton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denys Finch Hatton
Født24. apr. 1887[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
England
Død14. mai 1931[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (44 år)
Voi
BeskjeftigelseJeger, flyger Rediger på Wikidata
Utdannet vedBrasenose College
West Downs School
Eton College
FarHenry Finch-Hatton, 13th Earl of Winchilsea
MorAnne Jane Codrington[5]
SøskenGuy Finch-Hatton, 14th Earl of Winchilsea
NasjonalitetStorbritannia

Henry Finch-Hatton (1852-1927), Denys' far.
Karen Blixen, 1913.
Karen Blixen og Denys Finch-Hatton, ukjent årstall.
Hus Karen Blixen (dag museum).
Grav Finch Hatton.

Denys George Finch Hatton (født 24. april 1887, død 14. mai 1931) var storviltjeger og Karen Blixens nære venn og elsker. I Karen Blixens selvbiografiske roman Den afrikanske Farm, publisert i 1937, blir navnet hans skrevet med bindestrek Finch-Hatton. Den korrekte versjonen er imidlertid Finch Hatton.

Denys Finch Hatton var et typisk produkt av den britiske «landed gentry», eiendomsbesitterne dvs. adelen. Han var født som tredje barn og andre sønn av Jarlen av Winchilsea og Nottingham og vokste opp i en privilegert verden. Finch Hatton ble utdannet ved Eton College og Oxford University og ble formet til et renessanse-menneske, med interesser innenfor vitenskap, kultur, litteratur, poesi og sport.

Som sønn nummer to skulle ikke Denys Finch Hatton arve titler og eiendommer. Det er mulig at denne mangel på forutsigbarhet gjorde at han opplevde en voksende rastløshet i det klassedelte, tradisjonelle og konservative britiske samfunnet. Han ble inspirert av levende beretninger fra utforskningen av det såkalte 'mørke kontinent' Afrika og besluttet å prøve ut muligheten for å skape seg en fri, ubunden og fullstendig annerledes tilværelse i Kenya, som dengang var under britisk overherredømme og het Britisk Øst-Afrika.

I desember 1910 ankom Finch Hatton med skip til Cape Town i Sør-Afrika og seilte herfra opp langs den østafrikanske kysten til Mombasa. Under et månedlangt opphold i Kenyas hovedstad Nairobi, bestemte Denys Finch Hatton seg uten å nøle for å investere i jord i landet for å bygge opp en forretning. Han hadde tapt sitt hjerte til det afrikanske kontinent og de tilsynelatende uuttømmelige muligheter for en driftig initiativtaker med sans for dristige investeringer. Denne kjærligheten til Afrika minsket aldri i styrke og ga Finch Hatton unike muligheter til å blande fascinasjonen av «the wilderness» med sine solide røtter i den vestlige sivilisasjon – og ta det beste fra begge verdener.

Forholdet til Blixen[rediger | rediger kilde]

Finch Hatton var ikke kjent for å ha hatt noen alvorlige kjærlighetsforhold før han møtte Karen Blixen. De ble introdusert for hverandre på Muthaiga Club 5. april 1918. Kort tid etterpå reiste han på militærtjeneste i Egypt. Da han returnerte til Kenya etter våpenhvilen, utviklet han et nært vennskap med Blixen og hennes svenske mann, baron Bror von Blixen-Finecke. Finch Hatton forlot Afrika igjen i 1920, men returnerte i 1922.

Det er liten tvil om at forholdet til Karen Blixen kan betegnes som et kjærlighetsforhold. I et brev datert 3. august 1924 skriver hun til sin bror Thomas Dinesen[6] :

Jeg er, tror jeg, for tid og evighed bundet til Denys, til at elske den jord, han træder på, til at være over alt begreb lykkelig, når han er her, og lide mer end døden mange Gange, når han rejser.

På denne tiden hadde Karen Blixen blitt skilt fra sin ektemann, og etter deres skilsmisse i 1925, flyttet Finch Hatton inn i huset hennes og begynte med safarier for velstående kunder fra Europa og Amerika.

Den 14. mai 1931 styrtet han med sitt biplan De Havilland DH 60 Moth og omkom. Finch Hatton er gravlagt på Ngong Hills i Nairobi.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 2. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b The Peerage, oppført som Denys George Finch-Hatton, The Peerage person ID p3614.htm#i36131, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, oppført som Denys George Finch Hatton, Find a Grave-ID 14796219, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6qd0jrz, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «Karen Blixen Museum». Arkivert fra originalen 19. juli 2011. Besøkt 29. desember 2009. 
  7. ^ Find a Grave

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Trzebinski, Errol: Tilsidst taler tavsheden – En skildring af Denys Finch Hattons liv og hans forhold til Karen Blixen, København 1978, ISBN 87-7560-312-8.
  • Wheeler, Sara: Too Close to the Sun – The Life and Times of Denys Finch Hatton, forlaget Jonathan Cape, London 2006, ISBN 0-224-06380-4.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]