Gildet paa Solhoug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skisse i fra innsiden av bakre perm i sufflørboka fra 1855, som antakelig viser husbonden Bengt i Henrik Ibsens egen strek.

Gildet paa Solhoug er et drama av Henrik Ibsen skrevet i 1855 og utgitt i 1856. Stykket hadde premiere på Det norske Theater i Bergen 2. januar 1856.


Rollene[rediger | rediger kilde]

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Margit, fruen til Solhaug, er ulykkelig gift og drømmer fortsatt om sin første kjærlighet, Gudmund Alfsøn. Hennes søster Signe har en beiler i Knut Gjæsling, men han er ustadig, og Margit vil skjerme søsteren for en like dårlig allianse. Da Gudmund dukker opp på Solhaug-gildet, har han vært involvert i farlige intriger og forhindret et kongemord. Møtet mellom Margit og Gudmund blir anstrengt, og hun innrømmer at hun har giftet seg av ren resignasjon. Gudmund blir nå forelsket i Signe, men Knut Gjæsling er sjalu og forlanger Signe for seg seg, ellers vil han røpe for kongens fiender hvor Gudmund er. Margit har fått tak i en gift Gudmund hadde med seg, den som opprinnelig var bestemt for kongen. I desperasjon heller hun den i sin manns, Bengts, beger. Han tømmer det ikke, for når Knut Gjærsling kommer tilbake, blir det han som dreper Bengt i et basketak. Gudmund får melding om at kongens onde kansler er død, og han kan ferdes fritt igjen. Han og Signe får hverandre, og Margit som er lettet over å ikke ha liv på samvittigheten , går i kloster.

Visningshistorie[rediger | rediger kilde]

Sitater[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Stykket ble parodiert av Olaf Skavlan [1] med Gildet paa Mærrahaug, først fremført 1858, utgitt 1876.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

P literature.svgDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
P culture.pngDenne teaterrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.