Fødselsattest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fødselsattest er et offentlig dokument som inneholder opplysninger om en persons fulle navn, fødselsdato, personnummer, kjønn og fødested. En fødselsattest kan i tillegg inneholde navn på foreldrene. Dersom foreldrene er gift ved barnets fødsel, regnes mannen automatisk som far til barnet i henhold til pater est-regelen.

I Norge sender fødselsklinikken eller sykehuset melding til folkeregisteret (skattekontoret) om fødsler. Meldingen blir registrert i folkeregisteret. Folkeregisteret kontrollerer om barnet skal ha norsk fødselsnummer, og sender så meldingen til Personregisteret som tildeler barnet fødselsnummer. Når fødselsnummer er tildelt, sender skattekontoret melding om tildelt fødselsnummeret til mor sammen med skjemaet «Forespørsel om navnevalg».

Foreldrene har plikt til å velge navn og returnere skjemaet innen 6 måneder. Når skjemaet er returnert og navnet registrert, sender folkeregisteret fødselsattest. Barnet blir registrert bosatt på samme adresse som moren. Fødselsattesten viser at navnet er godkjent og den skal tas med ved dåps- eller navnefestsamtale.

Folkeregisteret ved skattekontoret kan ved behov skrive ut fødselsattester på engelsk, tysk, fransk og spansk. Denne tjenesten er gratis.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]