Robert McKee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Robert McKee
Mackee.jpg
Født30. januar 1941Rediger på Wikidata (80 år)
USARediger på Wikidata
Utdannet ved University of Michigan College of Literature, Science, and the ArtsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, manusforfatter, dramatikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Fulbright-programmetRediger på Wikidata

Robert McKee (født 1941) er en instruktør i kreativ skriving, og er kjent for sitt populære «Story Seminar», som han utviklet da han var professor for universitetet i Sør-California. McKee er forfatteren av boka «Screenwriters' bible» også kalt «Story»; en bok som istedenfor å ta for seg de «mekaniske» aspektene av fiksjonsteknikk, slikt som plott (se archplot, antiplot og miniplot) og dialog, utforsker strukturen i et arbeid, og hva som gjør en historie konkurransedyktig. Dette fungerer likesåvel for andre genre som for manuskripter, så lenge formålet er å fortelle en historie.

Begynnelsen på teater[rediger | rediger kilde]

Robert McKee begynte sin teaterkarriere i en alder av 9 år, hvor han spilte hovedrollen i en kommunal teaterforestilling av «Martin the Shoemaker». Han fortsatte som skuespiller inn i tenårene med teaterproduksjoner i hans hjemby Detroit, Michigan. Han fikk etterhvert en bachelorgrad i engelsk litteratur ved universitetet i Michigan. Samtidig som han tok sin bachelorgrad var han medvirkende i hele 30 produksjoner. Professoren som hjalp McKee med kreativ skriving var den kjente Kenneth Thorpe Rowe som tidligere hadde hatt studenter som Arthur Miller og Lawrence Kasdan.

Etter å ha avsluttet sin bachelor i kunst dro McKee på turné med APA (Association of Producing Artists), og var med på Broadway sammen med Helen Hayes, Rosemary Harris og Will Geer. Han mottok der the Proffesional Theater Fellowship og returnerte til Ann Arbor, Michigan for å få seg sin mastergrad i teatralsk kunst.

Under utdanningen styrte McKee the Toledo Repertory Company, spilte med i den amerikanske dramafestivalen og ble artistisk regissør hos the Aaron Deroy Theather. Herfra reiste han til London for å motta posisjonen «Artist-in-Residence» hos the National Theater hvor han studerte Shakespeare-produksjoner på the Old Vic Theater. Han returnerte så til New York og befant seg der de neste syv årene som skuespiller og regissørBroadway.

Fortsettelsen i filmindustrien[rediger | rediger kilde]

Etter at han bestemte seg for å flytte sin karriere til film så gikk McKee på kinoskole universitetet i Michigan. Mens han var der regisserte to kortfilmer, «A day off», som han også skrev; og «Talk to Me Like the Rain», som han tok fra et enaktsspill av Tennessee Williams. Begge disse filmene vant «the Cine Eagle Award», priser fra Brussels and Grenoble Film Festivals, samt flere priser fra the Delta, Rochester, Chicago og Baltimore filmfestival

I 1979 flyttet McKee til Los Angeles hvor han begynte å skrive manuskripter og jobbe som historieanalyser for United Artists og NBC. Han solgte sitt første manuskript, Dead Files til AVCO/Embassy Films etter at han hadde blitt medlem av WGA (Writers Guild of America). Hans neste manuskript, Hard Knocks, vant den nasjonale manuskriptskrivningskonkurransen, og siden da har McKee hatt åtte manuskripter som han har solgt, inkludert ophyor Warner Bros. (filmen ble aldri produsert). McKee har også vært medvirkende i kritikerroste dramaserier som Quincy, M.E. (med Jack Klugman), Columbo (med Peter Falk), Spenser: for Hire and Kojak (med Telly Savalas)

Starten til «Story»-seminaret[rediger | rediger kilde]

I 1983 begynte han å tilby sitt kjente «Story»-seminar for sine nærmeste bekjente. Et år senere åpnet han kurset for allmennheten, hvor han ga et tredagers, 30-timers intensiv kurs for utsolgt publikum rundt om i verden.

Siden 1984 har mer enn 50 000 studenter tatt McKees kurs rundt omkring i forskjellige byer: Los Angeles, New York, London, Paris, Sydney, Toronto, Boston, Las Vegas, San Francisco, Helsingfors, Oslo, München, Tel Aviv, Singapore, Barcelona m.fl..

Nåværende liv og meritter[rediger | rediger kilde]

Robert McKee er en av de mest kjente manuskriptslektorer. Ifølge hans Internettside så inkluderer hans tidligere studenter hele 26 Academy Award-vinnere, 125 Emmy Award-vinnere, 19 WGA Award-vinnere (Writers Guild of America) og 16 DGA Award-vinnere (Directors Guild of America) (alle deltok på McKees kurs før eller etter at de vant deres pris; ikke alle fikk en pris for skriving). McKee har vært profilert av Bob Simon fra 60 Minutes for CBS News, og CNN hadde nylig en profilering og anmeldelse om McKee og hans «Story»-seminar. Skuespillerne Kirk Douglas og John Cleese har tatt hans kurs.[1]

McKee er fortsatt prosjektkonsulent for store film- og TV-produksjonsfirmaer, og jobber også for store programvarefirmaer (Microsoft etc.) og TV-nyhetsdepartementer.[2] I tillegg så har flere firmaer som ABC, Disney, Miramax, PBS, Nickelodeon og Paramount regelmessig sendt skrivepersonellet sitt til hans leksjoner.[1]

I 2000 vant McKee The 1999 International Moving Image Book Award med boka «Story» (Regan Books/HyperCollins). Boka, som for tiden printes i nittende opplag i USA og fjortende opplag i Storbritannia, har blitt obligatorisk sengelektyre for film- og kinoskoler på Harvard-, Yale-, UCLA-, USC- og Tulane-universitetene.[3][4] Boka var på Los Angeles Times' bestselgerliste for 20 uker.

McKees andre meritter inkluderer å skrive og presentere BBC-serien Filmworks, Channel Fours serie Reel Secrets, BAFTA-prisvinneren J’ACCUSE CITIZEN KANE-TV-programmet som han skrev og produserte, og skriveverket: Abraham, firetimers miniserien på TNT hvor Richard Harris, Barbara Hershey og Maximilian Schell medvirket.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

McKee er ofte sitert for [1] at han har sagt at Casablanca (1942) er det beste manuskriptet noensinne. Mange kritikere håndterte det ved å si at Casablanca egentlig ikke hadde noe ordentlig manuskript, eller noe manuskript som ble tatt seriøst av regissøren. Et sitat fra en IMDb-trivia-artikkel fra Casablanca påstår:

SitatIngen visste før filming av siste scene hvorvidt Ilsa ville ende opp med Rick eller Laszlo. Under gjennomgang før filming når Ingrid Bergman spurte regissør Michael Curtiz om hvilken mann hennes karakter var forlibt i, ble hun fortalt at hun skulle «spille midt imellom». Siden slutten ikke var siste filming så var det flere scener hvor hun var bevisst på hvordan ting ville ende, og dette gjelder f.eks. scenen på svartemarkedet med Rick.Sitat
[2]

Som svar så påsto McKee at Ingrid Bergman hadde misforstått situasjonen: enden var visst, men ble holdt som en hemmelighet for henne inntil siste mulige sekund.

McKee har fått kritikk fra Joe Eszterhas for å være en som har lært hvordan man skal skrive manuskript uten å ha et manuskript som faktisk har blitt filmatisert.[5][6] McKee svarte slik kritikk med: «Verden er full av folk som lærer bort ting de selv ikke kan», og innrømte samtidig at selv om han har solgt alle sine manuskript så mangler han fortsatt å se noen av dem filmatisert, siden de kun har blitt vurdert og ikke produsert.[1]

Spesielle opptredener[rediger | rediger kilde]

I den Charlie Kaufman-skrevne, Academy Award-nominerte filmen Adaptation ble McKees karakter spilt av den Emmy Award-vinnende skuespilleren Brian Cox, som var McKees personlige valg for rollen.

Anekdoter[rediger | rediger kilde]

  • Fra manuskriptet Expo: "Den kjente manuskriptforfatteren Robert McKee talte klokken 13.00. Han var ganske så informativ de gangene egoet hans ikke kom i veien, men han fikk poeng fra me for å innrømme likheten mellom Bushs administrasjon og «Big Brother» i George Orwells 1984. Under utspørringen, når noen spurte ham om Orwell burde stå ansvarlig for at en blåkopi ble gitt til Bush, sier McKee: «Stol på meg, George Bush har ikke lest 1984»
  • McKee er kjent for å stride imot den franskslektede "auteur theory", som påstår at regissøren er «de-facto»-forfatteren av en film. For å demonstrere dette ba han en manuskriptforfatter å gå til regissøren med 120 blanke ark (en totimers film) og si: «regisser dette»
  • I en Haaretz-historie [3] (på hebraisk) den 2. november, 2006 ble McKee sitert for å si foran et publikum i Tel Aviv at israelere har en tøff humor, helt annerledes enn den verdenskjente jødiske humoren, siden israelere lever i en så hard virkelighet, noe som gjør at de mister sin humoristiske sans.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]