Konsulent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Konsulent eller rådgiver er en tjenesteyter som i en profesjonell ramme tilbyr sin ekspertise innenfor et visst fagfelt (for eksempel IT, økonomi, teknologi, kommunikasjon, bygg, anlegg og jus), vanligvis i et begrenset tidsrom.

Konsulenter jobber ofte i konsulentbyråer eller konsulentfirmaer som kan tilby flere konsulenter med forskjellige kunnskaper og med krav til konsulentenes kompetanse. Fordi en konsulent som oftest bare tilbys jobb i begrensede tidsrom, er vederlaget (honoraret) som oftest en del høyere enn lønnen til fast ansatte. En konsulent kan også være en ekspert på et visst område som jobber fast i en bedrift.

Konsulent innenfor bygg- og anleggsvirksomhet kan være en såkalt «ren rådgiver», en prosjektleder, byggeleder eller prosjekterende. Prosjektleder og byggeleder kan være personer med forskjellig yrkesbakgrunn, mens prosjekterende er enten arkitekt, sivilingeniør eller ingeniør. For kontrakter mellom konsulent innen bygg og anlegg og oppdragsgivere finnes egne Norsk Standard (NS). Dette er følgende standarder:

  • NS 8401:2010 Alminnelige kontraktsbestemmelser for prosjekteringsoppdrag
  • NS 8402:2010 Alminnelige kontraktsbestemmelser for rådgivningsoppdrag honorert etter medgått tid
  • NS 8403:2005 Alminnelige kontraktsbestemmelser for byggelederoppdrag

I dag finnes ordet konsulent også brukt om innleid ekstrahjelp uten den kompetansen vi tradisjonelt forbinder med begrepet.

Konsulent er også en generell saksbehandlerstillingstittel i statsforvaltningen i Norge, med stillingskodene 1064 og 1065 i Hovedtariffavtalen i staten, samt 1408 og 1363 for henholdsvis første- og seniorkonsulent. Handelsfolk og selgere kan også ha funksjon som konsulenter avhengig av hva slag tjenester eller produkter de selger og kundekategorier de arbeider med.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hans Jakob Urbye: "Kommentarer til NS 8401 og NS 8402", Oslo 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]