Rhône-Alpes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rhône-Alpes

Flagg

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
StatusTidligere region
Grunnlagt4. juni 1960
Opphørt31. desember 2015
Oppkalt etterRhône
Adm. senterLyon
Areal43 698 km²
Befolkning6 399 927[1] (2013)
Bef.tetthet146,46 innb./km²
Kart
Rhône-Alpes
45°44′25″N 4°49′10″Ø

Rhône–Alpes var en av Frankrikes 27 regioner. Den lå sørøst i landet. Regionen hadde sitt navn etter elva Rhône og fjellkjeden Alpene. Hovedstaden Lyon med omliggende forsteder er det nest største storbyområdet i Frankrike etter Paris. Med sine drøyt 6,2 millioner innbyggere i 2010 var Rhône–Alpes den nest mest folkerike regionen i Frankrike etter Île-de-France.[2]

Regionene Auvergne og Rhône-Alpes ble fra 1. januar 2016 slått sammen til en ny region med navnet Auvergne-Rhône-Alpes.[3][4][5][6]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Rhône-Alpes ligger øst i Frankrike. I nord grenser den til regionene Bourgogne og Franche-Comté, i vest mot regionen Auvergne, i sør har den grense mot Languedoc-Roussillon og Provence-Alpes-Côte d'Azur. Det østlige området av regionen inneholder den vestligste delen av Alpene og grenser mot Sveits og Italia. Den høyeste toppen er Mont Blanc, på den fransk-italienske grensen. Den sentralen delen av regionen består av Rhône- og Saône-elvenes dalføre. Disse to elvene flyter sammen i Lyon. I den vestlige delen av regionen starter fjellområdet Sentralmassivet. Regionen har eller grenser til store innsjøer som Genfersjøen og Annecysjøen. Elva Ardèche renner gjennom den sørvestlige delen av regionen, hvor den har skåret ut en dyp kløft. Rhône-Alpes er arealmessig den nest største regionen i Fastlands-Frankrike, og nummer tre i Frankrike om man tar med den oversjøiske regionen Fransk Guyana.

Som resten av Frankrike, er fransk det eneste offisielle språket i regionen. Fram til midten av det 20. århundre ble Frankoprovençalsk mye brukt i hele regionen, mens mange av innbyggerne i sør snakket varianter av oksitansk; begge er raskt på vei ut. Det er immigrantgrupper fra Armenia, Italia, Nord-Afrika, Polen og Portugal blant annet.

Rhône-Alpes består av departementene:

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Økonomisk dominerer industri, landbruk med dyrking av vin, samt turisme knyttet til historiske byer og vintersportssteder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]