Haute-Normandie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Haute-Normandie

Flagg

Våpen

Kart over Haute-Normandie

Land Frankrike Frankrike
Status Region
Adm. senter Rouen
Areal 12 318 km²
Befolkning 1 836 954 (2010)
Bef.tetthet 149,1 innb./km²

Haute-Normandie er en fransk region. Regionen består av departementene Eure og Seine-Maritime. Regionen hadde i 2010 drøyt 1,8 millioner innbyggere.[1]

Det administrative senteret er byen Rouen ved elven Seine, mens Le Havre er en av Frankrikes viktigste[trenger referanse] havnebyer ved elvens utløp. Transittfrakt til og fra Paris er viktig for regionens økonomi.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Haute-Normandie ligger nord i Frankrike, ved Den engelske kanal. I øst ligger regionen Picardie, i sør-øst Île-de-France og Centre, og i vest ligger Basse-Normandie.

Historie[rediger | rediger kilde]

Historisk er regionen sammenfallende med kjernelandet i hertugdømmet Normandie, som ifølge samtidig historieskrivning ble grunnlagt av den norske kongen Gange-Rolv (Rollo). Normandie var et mektig fransk vasallstat i middelalderen, og tidvis også en selvstendig stat med besittelser i Sør-Italia, Sicilia og England.

Dagens Haute-Normandie ble dannet i 1956 da Normandie ble delt i to regioner; Haute-Normandie med to departementer, og Basse-Normandie som har tre departementer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Populations légales 2010 des régions». INSEE. Besøkt 19. juni 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


FrankrikestubbDenne Frankrikerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.