Midi-Pyrénées

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Midi-Pyrénées
Miègjorn-Pirenèus
LandFrankrikes flagg Frankrike
StatusTidligere region
Grunnlagt4. juni 1960
Opphørt31. desember 2015
Oppkalt etterSør-Frankrike
Adm. senterToulouse
Areal45 348 km²
Befolkning2 954 157[1] (2013)
Bef.tetthet65,14 innb./km²
SpråkOksitansk Rediger på Wikidata
Kart
Midi-Pyrénées
43°30′00″N 1°20′00″Ø

Midi-Pyrénées var en administrativ region i Frankrike. Regionen besto av departementene Ariège, Aveyron, Gers, Haute-Garonne, Hautes-Pyrénées, Lot, Tarn og Tarn-et-Garonne. Regionen hadde i 2010 i underkant av 3 millioner innbyggere.[2] Regionene Languedoc-Roussillon og Midi-Pyrénées ble fra 1. januar 2016 slått sammen til en ny region med det midlertidige navnet Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées.[3][4] Det ble foreslått å kalle den nye regionen Occitanie,[5][6] et navn som også ble vedtatt.[7][8]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Midi-Pyrénées var på størrelse med Danmark, og var den største regionen i Fastlands-Frankrike i utstrekning. I hele Frankrike var det bare Fransk Guyana som hadde større areal. Regionen grenset mot Limousin og Auvergne i nord, mot Languedoc-Roussillon i øst, mot Andorra og Spania i sør og mot Aquitaine i vest.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Regionshovedstaden og det økonomiske senteret er Toulouse, som er hovedsetet for fransk flyindustri og produksjon av militærmateriell og satellitter. Regionen har også bilindustri. Ellers er regionen et viktig jordbruksland og har stor dyrking av vin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]