Rainer Werner Fassbinder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Rainer Werner Fassbinder
Ritrat ad Rainer Werner Fassbinder SW.svg
Født 31. mai 1945
Bad Wörishofen
Død 10. jun. 1982
München
hjerteinfarkt
Ektefelle Ingrid Caven, Juliane Lorenz
Mor Liselotte Eder
Statsborger i Tyskland

Rainer Werner Fassbinder (født 31. mai 1945 i Bad Wörishofen i Bayern, død 10. juni 1982 i München) var en tysk filmregissør og skuespiller. I løpet av sitt korte liv laget han ikke bare hele 41 filmer, han arbeidet også som skuespiller (film og teater), kameramann, komponist, designer, redaktør, produsent og impressario. Han regnes som en av de viktigste aktørene innen «Ny tysk film».

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Rainer Werner Fassbinder var sønn sb legen Helmuth Fassbinder (1918–2010) og oversetteren Liselotte Eder (1922–1993). Foreldrene skilte seg i 1951, og han vokste så opp hos moren som enebarn. I en alder av 16 år avbrøt han gymnasiestudiene i Augsburg) og dro til faren i Köln.

Til denne tid hadde fassbinder begynt å befatte seg mee teaterstykker, dikt, noveler og dreiebøker for film. Han gjaldt for belest, og tilegnet seg en betydelig innsikt i filosofiske og samfunnskritiske skrifter.

Etter en toårig privat skuespillerutdannelse forsøkte han forgjeves å avlegge den statlige skuespillereksamen i München. Han klarte heller ikke opptakelsesprøven til de da nettopp grunnlagte Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Rainer Werner Fassbinder er en av de mest produktive filmskapere i nyere tid. Han laget over 40 filmer i den 13 år lange karriere. Utover spillefilmene laget han fire tv-serier på sammenlagt 23 deler, samt diverse teateroppsetninger, og han arbeidet som kameramann og skuespiller for andre instruktører.

Dette produktionstempo kunne oppnås ved at han brukte de samme skuespillere i sine filmer. De mest kjent er de tre kvinnelige skuespillere Hanna Schygulla, Margit Carstensen og Irm Hermann.

Fassbinder hadde sitt udgangspunkt i teateret, og denne forkjærlighet for scenen kan tydelig merkes i hans film. Han filmer med en bevisst stivhet, både i skuespillernes bevegelser og replikkavlevering, men også i klipping og kameraføringen. Denne måte å filme på ligger i forlengelsen av det tema de fleste av hans filmer behandler: menneskers manglende evne til å endre det samfunn som de selv har skapt og er en del av, og med det de konvensjoner det består av. Hans filmer var samfunnskritiske, med perspektiv fra utsatte og utnyttede mennesker.

Fassbinder blev funnet død i 1982, av hjertesvikt etter inntak av kokain, sovemedisin og alkohol. Han etterlot seg flere utkast til arbeider og planlagte projekter, blant annet en film om Rosa Luxemburg (med Romy Schneider i titelrollen).

Viktige verker[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

Teater[rediger | rediger kilde]

  • 1968Katzelmacher

TV[rediger | rediger kilde]