Angsten eter sjelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Angsten eter sjelen
orig. Angst essen Seele auf
Generell informasjon
Utgivelsesår5. mars 1974 (Vest-Tyskland)
Prod.landVest-Tysklands flagg Vest-Tyskland
Lengde92 min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegiRainer Werner Fassbinder
ProdusentRainer Werner Fassbinder
ManusforfatterRainer Werner Fassbinder
SjeffotografJürgen Jürges
KlippThea Eymèsz
Foran kamera
MedvirkendeSe egen liste
Eksterne lenker

Angsten eter sjelen [1] (orig. Angst essen Seele auf') er en film av Rainer Werner Fassbinder fra 1974. Den er en av hans mest gripende og ansette filmer og har blitt kalt et mesterverk av en rekke kritikere. Brigitte Mira mottok Deutscher Filmpreis for sin rolleprestasjon.

Handling[rediger | rediger kilde]

Emmi, en 60 år gammel enke, møter Ali ved en bar. De utvikler et vennskap, og Ali følger Emmi hjem og bor i leiligheten hennes over natten. Etter hvert begynner de å bli forelsket, og fortsetter å leve sammen. Emmi bestemmer seg for å besøke barna sine, for å introdusere dem for Ali. Datteren Krista og hennes tyranniske svigersønn Eugen tror Emmi har mistet forstanden. Emmi og Ali gifter seg kort tid senere. Ekteskapet deres blir sett negativt på av de som kjenner dem, inkludert andre leietakere i leilighetsblokken, og nærliggende butikk-eiere. Når Emmi inviterer sine tre voksne barn og svigersønn til å møte Ali, avviser de ham åpent. En av sønnene til Emmi smadrer et TV-apparat i irritasjon.

Den andre sønnen hennes erklærer at Emmi må ha mistet all sunn fornuft. Datteren hennes kaller leiligheten hennes for en "grisesti" og kaller Emmi for en "hore" før alle barna reiser sin vei. Emmi bestemmer at hun og Ali burde ta en lengre ferie sammen for å unnslippe problemene sine i hverdagen, overbevist om at når de kommer tilbake vil de være savnet og vil bli ønsket velkommen tilbake. Men de opplever fremdeles problemer, og dette fører til at Ali forlater Emmi og søker trøst hos en kvinnelig bartender ved navn Barbara - som han tilsynelatende hadde et forhold til før han møtte Emmi.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Om produksjon[rediger | rediger kilde]

Angsten eter sjelen er en hyllest til Hollywood-regissøren Douglas Sirk, spesielt Opprør mot livet og Med kjærlighetens rett. Scenen hvor Emmis sønn sparker inn skjermen på TV-apparatet når han finner ut at mora har giftet seg med en araber er ment som en referanse til sistnevnte film.

Den amerikanske regissøren Todd Haynes har gjort sin egen hyllest til Sirk og Fassbinder med Far From heaven i 2002, som har mange av de samme sentrale konfliktene som Angsten eter sjelen og Med kjærlighetens rett, samtidig som den refererer stilen i 50-talls melodrama.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lenke til filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]