Hanna Schygulla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hanna Schygulla, 2005

Hanna Schygulla (født 25. desember 1943 i Königshütte, Oberschlesien) er en tysk skuespillerinne. Hun er en av tysk films fremste kvinnelige skuespillere siden 1970-tallet, og spilte i en rekke filmer av Rainer Werner Fassbinder.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Hanna Schygulla er datter av Joseph Schygulla og Antonie Mzyk. Hun kom med moren i 1945 som flyktning fra Schlesien til München. Faren kom tilbake fra krigsfangenskap i 1948. Hun gikk på Luisengymnasium i München og bodde deretter et år i Paris som au pair. Fra 1964 studerte hun germanistikk og romanistikk, og tok samtidig undervisning i skuespill i München.

Under skuespillundervisningen ble hun kjent med Fassbinder, som i september 1967 rekrutterte henne til sitt teater. Der spilte hun i en rekke oppsetninger. Hun fikk også flere små filmroller. I april 1969 gav Fassbinder henne en viktig rolle i Liebe ist kälter als der Tod. Fra da av og frem til 1972 spilte Schygulla med ett unntak i alle Fassbinders filmer og samtidig i mange av hans teaterstykker. Etter 1974 løsnet hun båndene til Fassbinder og spilte i filmer av andre regissører. Hun deltok også på teaterturnéer og hadde roller i klassiske teaterstykker som Rose Bernd. I 1978 innledet hun et nytt samarbeid med Fassbinder, da hun fikk hovedrollen i Die Ehe der Maria Braun.

I 1980 spilte hun hovedrollen i Lili Marleen. Hun spilte senere også i franske, italienske og amerikanske filmer. Fra 1990-tallet ble hun også kjent som chansonsangerinne. Hun har bodd i Paris siden 1981.

Schygulla ble i 2010 utnevnt til medlem av Den bayerske fortjenstorden.[1]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Träger des Bayerischen Verdienstordens 2010, Bayerische Staatsregierung.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]