Maria Brauns ekteskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maria Brauns ekteskap
orig. Die Ehe der Maria Braun
Generell informasjon
Utgivelsesår1979
Prod.landVest-Tysklands flagg Vest-Tyskland
Lengde115 min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegiRainer Werner Fassbinder
ProdusentRainer Werner Fassbinder
ManusforfatterRainer Werner Fassbinder
MusikkPeer Raben
SjeffotografMichael Ballhaus
Foran kamera
MedvirkendeSe egen liste
Eksterne lenker

Maria Brauns ekteskap [1] (orig. Die Ehe der Maria Braun') er en film av Rainer Werner Fassbinder fra 1979.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner i Tyskland i 1943. Under et alliert bombe-angrep gifter Maria seg med en soldat, Hermann Braun. Men Hermann må vende tilbake til østfronten allerede dagen etter. Etter krigens slutt får Maria beskjed om at Hermann skal være drept. Maria begynner som prostituert og vanker ved en pub som amerikanske soldater ofte besøker. Hun får et forhold til afroamerikansk soldat, Bill, som støtter henne og gir henne nylonstrømper og sigaretter. Hun blir snart gravid med Bill.

Hermann ble imidlertid ikke drept, og returnerer hjem for å oppdage Maria og Bill i et forhold. En slåsskamp mellom Hermann og Bill oppstår. Maria dreper Bill ved et uhell, og slår ham i hodet med en flaske. Maria blir stilt foran en militærdomstol. Hun uttrykker sin kjærlighet til både Bill og Hermann, og Hermann blir så slått av Marias hengivenhet at han tar ansvaret for dødsfallet og havner i fengsel på hennes vegne. Maria møter kort tid senere en velstående industri-eier, Karl Oswald. Han tilbyr henne jobb som hans assistent, og kort tid senere blir Maria hans elskerinne slik hun hadde planlagt. Maria besøker Hermann i fengsel og forteller ham om denne utviklingen, og lover at livet deres kan begynne så snart Hermann blir løslatt.

Maria blir etter hvert velstående, og kjøper sitt eget hus. Oswald besøker Hermann og tilbyr å gjøre ham og Maria til arvinger til hans rikdom, men bare dersom Hermann forlater Maria etter hans løslatelse fra fengsel. Ingen av dem forteller Maria om deres avtale. Ved sin løslatelse reiser Hermann umiddelbart til Canada, og sender Maria en rød rose hver måned for å minne henne på at han fremdeles elsker henne. Etter Oswalds død, vender Hermann tilbake til Tyskland og til Maria. Når Oswalds testamente blir lest opp hører Maria om Oswalds avtale med Hermann. Ulykkelige begynner Maria og Hermann å krangle om hvordan de visstnok ofret seg gjennom hele livet for hverandre.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lenke til filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]