Hopp til innhold

Veronika Voss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Veronika Voss
orig. Die Sehnsucht der Veronika Voss
Generell informasjon
Utgivelsesår18. februar 1982 (Vest-Tyskland)
Prod.landVest-Tysklands flagg Vest-Tyskland
Lengde102 min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegiRainer Werner Fassbinder
ProdusentRainer Werner Fassbinder
ManusforfatterRainer Werner Fassbinder
MusikkPeer Raben
SjeffotografXaver Schwarzenberger
Foran kamera
MedvirkendeSe egen liste
Eksterne lenker

Veronika Voss [1] (orig. Die Sehnsucht der Veronika Voss) er en film av Rainer Werner Fassbinder fra 1982. Filmen ble vist under Filmfestivalen i Berlin i 1982, hvor den vant Gullbjørnen.

Handling[rediger | rediger kilde]

I München i 1955 er Veronika Voss en nevrotisk, falmet film- stjerne fra Universum Film. Det sies at hun hadde sex med Joseph Goebbels, men hun sliter nå med å få flere roller. Under en sykkel-tur møter hun en sportsreporter ved navn Robert Krohn, som ikke aner hvem Veronika faktisk er. De to spiser lunsj sammen, og Veronika blir gjenkjent i en smykke-butikk av to eldre kvinner som ber om autografen hennes. De kommenterer også dødsfallet til Veronikas ektemann under andre verdenskrig.

Veronika og Robert innleder snart et kjærlighetsforhold, selv om Robert allerede er i ett annet forhold sammen med kjæresten sin Henriette. Men Veronikas oppførsel blir stadig mer uberegnelig og stadig mer desperat, og hennes vaklende skuespiller-karriere sender henne inn i en ytterligere nedadgående spiral, blant annet fordi hun ofte blir forbigått for roller som heller blir gitt til yngre skuespillerinner. Robert bestemmer seg for å skrive en historie om aldrende filmstjerner, som en gang var populær og nå ubemerket - og bruker Veronika som et av sine eksempel.

Samtidig som Robert fordyper seg i livet hennes, oppdager han at hun egentlig er fanget av en korrupt nevrolog ved navn Dr. Marianne Katz. Dr. Katz holder Veronika avhengig av opiater, og bruker denne makten sin for å forsyne seg av Veronikas rikdommer. For å bekrefte mistankene sine, ber han kjæresten sin Henriette henvende seg til Dr. Katz, og late som om hun er en rik kvinne som trenger psykiatrisk behandling. Dr. Katz skriver ut en resept til Henriette på et opiat, men blir deretter mistenksom ovenfor Henriette. Dr. Katz får henne myrdet, og dekker med Veronikas hjelp over forbrytelsen når Robert ankommer sammen med politiet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lenke til filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]