Grini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bilde fra Grini fangeleir en gang mellom 1941 og 1943. Leiren lå ved Grini i Bærum kommune utenfor Oslo. Den ble etter andre verdenskrig Ila landsfengsel og sikringsanstalt.

Grini er en tettbebyggelse i østre Bærum i Akershus fylke. Strøket er en del av den sammenhengende bebyggelsen som strekker seg fra Oslo mot vest.

Navnet kommer av norrønt Grǫnin, av trenavnet gran, og vin, 'naturlig eng'.

Inne i Bærumsmarka, rundt tre kilometer nordvest for Grini og en–to kilometer fra Østerås, ligger Ila landsfengsel og sikringsanstalt, som ble opprettet som Grini fangeleir av tyskerne under andre verdenskrig. Leiren ble utviklet fra det opprinnelige påbegynte, men ikke åpnede kvinnefengselet som ble bygget på grunnen til Nordby gård, og er slik ikke en del av Grini-strøket.

På Grini lå også Grini stasjon, som var holdeplass på Røabanen fra 1948 til 1995, og inntil denne et teglverk og «Negerlandsbyen». Negerlandsbyen var et kallenavn på et typehus-strøk bygget av Selvaag rundt 1965 hvor alle husene var beiset svarte.

Den gamle Grini gård ble krongods da reformasjonen ble innført. Seinere ble gården privat og fram til 1854 en del av Bogstad gård lenger øst. Grini gård hadde i tillegg til teglverket også mølle, sagbruk og kalkbrenneri. Grini ble utbygd med bolighus etter den andre verdenskrig.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Grini – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata