Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid
Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid 01.jpg
Født3. juni 1984Rediger på Wikidata (36 år)
Oslo[1]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Oslo Handelsgymnasium, Universitetet i Oslo[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse RapperRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av KarpeRediger på Wikidata

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (født 3. juni 1984 i Oslo) er en norsk rapper.

Han er mest kjent som et av to medlemmer i den norske rap-gruppen Karpe, som har vært aktiv siden 2000.

De debuterte med EP-en Glasskår i 2004 og slapp deres første album, Rett fra hjertet, i 2006. Albumdebuten solgte 18 000 eksemplarer og gjorde Karpe Diem til en av Norges største hiphopgrupper. Oppfølgeren Fire vegger kom i 2008 og ble det mestselgende norskspråklige hiphopalbumet noensinne. Med albumet vant de også Spellemannprisen i klassen hiphop. I 2010 kom albumet Aldri solgt en løgn, som ble det første norske hiphopalbumet som nådde førsteplassen på VG-lista. Albumet ble nominert til Spellemannprisen 2010 i klassen hiphop, og singelen «Ruter» ble nominert i klassen årets hit. Karpe Diem mottok under utdelingen den gjeveste av alle Spellemannprisene, Årets spellemann, og ble med det de første hiphopartistene til å bli årets spellemenn. Senere samme år ble Karpe Diem de første til å motta Bendiksenprisen, før de mottok prisen for «Best Norwegian Act» under MTV Europe Music Awards. Høsten 2013 ble Karpe Diem tildelt P3-prisen under P3s aller første P3 GullSentrum Scene i Oslo. De vant på ny Spellemannprisen i 2015 i klassen årets musikkvideo for «Hvite menn som pusher 50» regissert av Marie Kristiansen. I tillegg var låten «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» nominert i klassene årets låt og årets musikkvideo. Duoen fikk to priser under P3 Gull 2016: årets liveartist og årets låt for «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din».

I oktober 2015 lanserte de et nytt visuelt og musikalsk prosjekt kalt Heisann Montebello. Til sammen ni låter ble sluppet i løpet av en periode på to år, alle i følge med hver sin ambisiøse musikkvideo. For albumet vant duoen klassene urban og årets album under Spellemannprisen 2016. De var i tillegg nominert i klassen tekstforfatter og årets musikkvideo for «Den islamske elefanten», regissert av Thea Hvistendahl.

Våren 2016 reiste de på utsolgt klubbturné i Norge. I april 2017 spille de tre konserter i Oslo Spektrum. Alle billettene (27000) ble solgt i løpet av få timer. De tre konsertene utgjør også kjernen i den Thea Hvistendahl-regisserte filmen "Adjø Montebello" ("The Monkey&The Mouth[3]"), der spektakulære liveklipp veves sammen med et fiksjonsunivers i en historie om religion, rase, legning og vennskap. Filmen hadde premiere 7. desember 2017, og gikk på kino i kun fire dager. Over 10 000 kinogjengere forhåndsbestilte billetter det første døgnet. I løpet av premierehelgen reiste Karpe land og strand rundt for å besøke ulike kinoer. Etter endt premierehelg hadde over 50 000 kinogjengere sett filmen. Den noe uvanlige lanseringen vakte oppmerksomhet og har blitt belønnet med priser i ettertid.[4] Filmen fikk god kritikk og flere nominasjoner og priser. Den ble blant annet nominert fire ganger til Amandaprisen 2018 og vant i kategorien Scenografi og produksjonsdesign. Filmen ble valgt ut til Tallinn Film Festival, CPH PIX Film Festival og Tromsø Internasjonale Film Festival og vant Kanonprisen for beste produksjonsdesign under Kosmorama Film Festival i Trondheim 2018.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Freebase-data fra Google
  2. ^ https://universitas.no/studietid/57422/basj-og-skudd-pa-sytten-kvadrat/
  3. ^ «The Monkey&TheMouth». 
  4. ^ NTB, (NTB) (27. august 2018). «Karpe Diem-filmen fikk kinosjefenes nye pris Årets lansering». smp.no (norsk nynorsk). Arkivert fra originalen 21. desember 2018. Besøkt 21. desember 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]