Chirag Rashmikant Patel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chirag Rashmikant Patel
Chirag Rashmikant Patel 01 (cropped).jpg
Født20. juli 1984 (34 år)
Beskjeftigelse Rapper
Nasjonalitet Norge


Chirag Rashmikant Patel (født 20. juli 1984Lørenskog) er en norsk rapper av indisk opprinnelse


Han er mest kjent som et av to medlemmer i den norske rap-gruppen Karpe, som har vært aktiv siden 2000. De debuterte med EP-en Glasskår i 2004 og slapp deres første album, Rett fra hjertet, i 2006. Albumdebuten solgte 18 000 eksemplarer og gjorde Karpe Diem til en av Norges største hiphopgrupper. Oppfølgeren Fire vegger kom i 2008 og ble det mestselgende norskspråklige hiphopalbumet noensinne. Med albumet vant de også Spellemannprisen i klassen hiphop.

I 2010 kom albumet Aldri solgt en løgn, som ble det første norske hiphopalbumet som nådde førsteplassen på VG-lista. Albumet ble nominert til Spellemannprisen 2010 i klassen hiphop, og singelen «Ruter» ble nominert i klassen årets hit. Karpe Diem mottok under utdelingen den gjeveste av alle Spellemannprisene, Årets spellemann, og ble med det de første hiphopartistene noensinne til å bli årets spellemenn. Senere samme år ble Karpe Diem de første på ny, da til å motta Bendiksenprisen, før de mottok prisen for «Best Norwegian Act» under MTV Europe Music Awards. Høsten 2013 ble Karpe Diem tildelt P3-prisen under P3s aller første P3 GullSentrum Scene i Oslo. De vant på ny Spellemannprisen i 2015 i klassen årets musikkvideo for «Hvite menn som pusher 50» regissert av Marie Kristiansen. I tillegg var låten «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» nominert i klassene årets låt og årets musikkvideo. Duoen fikk to priser under P3 Gull 2016: årets liveartist og årets låt for «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din».I oktober 2015 lanserte de et nytt visuelt og musikalsk prosjekt kalt Heisann Montebello. Til sammen ni låter ble sluppet i løpet av en periode på to år, alle i følge med hver sin ambisiøse musikkvideo. For albumet vant duoen klassene urban og årets album under Spellemannprisen 2016. De var i tillegg nominert i klassen tekstforfatter for samme album og årets musikkvideo for «Den islamske elefanten», regissert av Thea Hvistendahl.

De reiste på utsolgte klubbturné våren 2016, før de i august annonserte at de april påfølgende år skulle spille tre konserter i Oslo Spektrum. Alle billettene (27000) ble revet vekk på kun timer[1]. Med en av Nord-Europas største liveproduksjoner, skapte ikke gutta bare et lite stykke musikkhistorie – de skrev seg inn i filmhistorien også. De tre konsertene utgjør nemlig kjernen i den Thea Hvistendahl-regisserte filmen "Adjø Montebello" ("The Monkey&The Mouth"), der spektakulære liveklipp veves sammen med et fiksjonsunivers i en historie om religion, rase, legning og vennskap. Filmen hadde premiere på kinoer i hele Norge den 7. desember 2017, og gikk på kino i kun fire dager. Over 50 000 kinogjengere forhåndsbestilte billetter og sørget for at billettsystemet til Nordisk Film Kino brøt sammen. I løpet av premierehelgen reiste Karpe land og strand rundt for å besøke ulike kinoer og se filmen sammen med publikum der de var. Den noe uvanlige lanseringen vakte oppmerksomhet og har blitt belønnet med priser i ettertid.[2] Filmen har gjort seg fortjent til strålende kritikker, samt flere nominasjoner og priser – blant annet ble den nominert fire ganger før Amandaprisen 2018 og vant i kategorien Scenografi og produksjonsdesign. Filmen ble valgt ut til Tallinn Film Festival, CPH PIX Film Festival og Tromsø Internasjonale Film Festival og vant Kanonprisen for beste produksjonsdesign under Kosmorama Film Festival i Trondheim 2018. Fredag 21. desember ble filmen sluppet digitalt i hele verden.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ AS, TV 2. «27.000 Karpe Diem-billetter revet vekk». TV 2 (norsk). Besøkt 21. desember 2018. 
  2. ^ NTB, (NTB) (27. august 2018). «Karpe Diem-filmen fikk kinosjefenes nye pris Årets lansering». smp.no (norsk nynorsk). Besøkt 21. desember 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]