Plassen kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Plassen kirke
Plassen kirke.jpg
Område TrysilRediger på Wikidata
Bispedømme Hamar bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1907
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
Arkitekt Victor NordanRediger på Wikidata
TeknikkLaftet
ByggematerialeTre
Beliggenhet

Plassen kirke
61°08′03″N 12°30′24″Ø
Plassen kirke på Commons

Plassen kirke er en langkirke fra 1907 i Søre Trysil i Trysil kommune, Innlandet fylke.

Byggverket er i tre og har 250 plasser. Kirken er bygget i dragestil.

Historie[rediger | rediger kilde]

En åttekantkirke tegnet av Jacob Wilhelm Nordan brant i 1904.

Den første kirken i Plassen ble innviet av biskop Halvor Folkestad 27. august 1879. Det var en åttekantet kirke i laftet tømmer, utvendig kledd med hvitmalt panel. Den hadde 240 sitteplasser. Den var tegnet av arkitekt Jacob Wilhelm Nordan (1824–1892), som var en av Norges mest produktive kirkebyggere.[1]

2. juli 1904 ble kirken truffet av lyn, og kirken brant ned til grunnen i løpet av et par timer. Dagen etter skulle det være gudstjeneste i kirken, og sogneprest Opsand med frue og gjester ankom Plassen. Forskrekkelsen var stor da de fikk se den brannherjede tomta. Men prest og menighet samlet seg på kirkebakken, og sognepresten holdt en preken som ble husket lenge av de som var tilstede. Det var en underlig stemning denne søndags formiddagen. Noe av kirkens innbo ble reddet: kirkens kar, alterbordet, døpefonten og flere av gulvteppene. Disse ble oppbevart på nabogården Grønnæs. Kirkeklokkene hadde fått ille medfart, den største var helt ødelagt, den minste var hel, men skadet. I dag står en brannherjet kirkeklokke ved inngangen til kirken og minner om det som skjedde i 1904.

Folk i området satte straks i gang med oppbygging av ny kirke og bare tre år senere var den nye kirken reist og ble innviet og vigslet den 17. juli 1907 av biskop Christen Brun. Kirken ble tegnet av arkitekt Victor Nordan (1862–1933), sønn av Jacob Wilhelm Nordan.

Orgelet ble levert av firma Olsen og Jørgensen. Byggmester var en ved navn Olsen fra Vang. Grunnmuren ble laget i 1905, derfor står dette årstallet på tårnfløyen. Menigheten hadde samlet inn penger til lysekrone, orgel og en del andre gjenstander. En avstøpning av Thorvaldsens vakre og velkjente Kristusstatue, var en gave fra en i menigheten. Til orgelet hadde også Trysil privatbank og Trysil skogkasse gitt bidrag. Til sammen kosten kirken kr. 17 000.

I 1968 kom ny utsmykning på plass, nemlig tre vakre glassmalerier av Bjarne Rundfloen (1920–75), som var en allsidig og anerkjent billedkunstner fra Lutnes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kirkearkitekter (Kunsthistorie.com)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]