Kauai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kauai
Kauaʻi
Geografi
PlasseringStillehavet
ØygruppeHawaiiøyene
Areal 1 445 km²[1]
Lengde 50 km
Bredde 40 km
Høyeste punktKawaikini (1598 moh.)
Administrasjon
LandUSAs flagg USA
DelstatHawaiis flagg Hawaii
Største bosetningLihue
Demografi
Befolkning65 689 (2008)
Befolkningstetthet45,46 innb./km²
Posisjon
Kart
Kauai
22°05′00″N 159°30′00″V

Kauai er den eldste og fjerde største av Hawaiiøyene, som offisielt er USAs 50. delstat og heter Hawaii. Øya har et areal på 1 445 km² og er på grunn av regnskogen og den frodige vegetasjonen også kjent som The Garden Isle. I januar 1778 gikk kaptein James Cook i land i Waimea på Kauai, og «oppdaget» med det Hawaiiøyene. Han gir arkipelet navnet Sandwichøyene, etter John Montagu, 4. jarl av Sandwich.

Kauai er i dag et yndet reisemål for turister og surfere. Dyrking av sukkerrør (Saccharum) var tradisjonelt den viktigste eksportvaren, men i senere år ha denne produksjonen blitt erstattet med dyrking av blant annet kaffeplanter (Coffea). Øya er kjent for å være innspillingsted for filmen Jurassic Park.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Kauai er som de andre hawaiiøyene av vulkansk opprinnelse. Det høyeste fjellet på øya er Kawaikini (1598 m), fulgt av Wai'ale'ale (1569 m). På vestsiden av Mount Wai'ale'ale ligger en av verdens våteste områder, med en nedbørsmengde på cirka 10 719 mm årlig (snitt 1912–2015).[2]

Den store nedbørsmengden har ført til erosjon, som igjen har skapt store daler samt hundrevis av fossefall. På grunn av passatvindene i Stillehavet er det svært stor variasjon i mengden nedbør på ulike deler av øyen.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Turisme er den klart største næringen på Kauai med over en million besøkende i året, hvorav de fleste er turister fra USA (84%) og Japan (3%). Tidligere var sukkerproduksjon Kauais viktigste næring, men det meste av landområdene blir nå brukt til kvegdrift.

Den siste sukkerprodusenten på øya, 120 år gamle Gay & Robinson Plantation la i 2009 om til produksjon av brennevin.

Natur[rediger | rediger kilde]

Na Pali-kysten på nordsiden av Kauai

Kauai har et typisk tropisk klima og består for det meste av tropisk regnskog. Skogene er dominert av bregneplanter og store frukttrær som bl.a. Guava, Mango og Banantrær. Mange av Kauais planter, som f.eks. kokospalmen, fantes ikke opprinnelig på øya, men har blitt innført av mennesker.

Kauai har mange endemiske arter fordi øya ligger svært isolert til, over 3000 km fra Nord-Amerika som er nærmeste kontinent. Dette har gjort at de få artene som fant veien til øya har fått utvikle seg i fred og resultert i mange unike planter og dyr som ikke finnes andre steder på jorden. De over hundre ulike artene med spurvefugler på øya kan ha utviklet seg fra bare én art som ankom dit for tusenvis av år siden.

Kauai ble hardt rammet av en orkan i 1992. Orkanen forårsaket skadet for milliarder av kroner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Kauai – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata