Hopp til innhold

Mrs. Doubtfire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mrs. Doubtfire
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 24. november 1993
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde125 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiChris Columbus
ProdusentMarsha Garces Williams
Robin Williams
Basert påAlias Madame Doubtfire (roman) av Anne Fine
MusikkHoward Shore
Foran kamera
MedvirkendeRobin Williams
Sally Field
Pierce Brosnan
Lisa Jakub
Matthew Lawrence
Mara Wilson
Robert Prosky
Annen informasjon
Budsjett$25 million
Prod.selskap20th Century Fox
Eksterne lenker

Mrs. Doubtfire er en amerikansk komediefilm fra 1993 med Robin Williams og Sally Field i hovedrollene. Filmen er basert på romanen Alias Madame Doubt av Anne Fine. Den ble regissert av Chris Columbus, og distribuert av 20th Century Fox.

Daniel Hillard (Robin Williams) er en talentfull, men arbeidsledig, skuespiller som bor i San Francisco. Daniel har tre barn, Lydia (Lisa Jakub), Chris (Matthew Lawrence) og Natalie (Mara Wilson), men han er ikke flink med disiplin ovenfor barna. Hans kone, Miranda (Sally Field), anser ham som uansvarlig og umoden, og deres ekteskap holder på å bryte sammen. Den siste dråpen kommer når Daniel arrangerer bursdagsfest for sønnen Chris og festen kommer litt ut av kontroll. Miranda mister besinnelsen og ber om skilsmisse. Under den første høringen, gir dommeren Mirana foreløpig omsorg for barna ettersom Daniel verken har en egnet bolig for barn eller fast jobb.

Daniel får vite at Miranda har til hensikt å ansette en husholderske å ta seg av barna. Daniel endrer i smug telefonnummeret på rubrikkannonsen slik at alle som eventuelt ringer får feil nummer. Deretter kontakter han Miranda noen ganger selv, og ved hjelp av sine ferdigheter som stemme-skuespiller poserer han som flere urovekkende personer. Etterpå ringer han som en hyggelig og snill eldre engelsk barnepike (riktignok med en skotsk aksent), som han kaller "Mrs. Euphegenia Doubtfire". Miranda inviterer "Mrs. Doubtfire" til et intervju. Daniel får sin homofile bror Frank (Harvey Fierstein), en makeup artist, og Franks partner Jack (Scott Capurro) til å forvandle ham til Mrs. Doubtfire.

Verken Miranda eller barna gjenkjenner Daniel når han går til intervjuet som Mrs. Doubtfire, og han blir ansatt som husholderske. Barna sliter i utgangspunktet med å tilpasse seg Mrs. Doubtfire sine strenge metoder, men hun blir snart en uunnværlig del av familien. Daniel får seg etterhvert jobb på en TV-stasjon. Han blir imidlertid splittet mellom sjalusi når han legger merke til Mirandas nye kjærlighet Stuart Dunmeyer (Pierce Brosnan) og at han får tilbringe mer tid sammen med sine barn. Daniel innser også at han har skapt en barriere mellom seg og barna når han spør Miranda om han kan passe barna en kveld. Hun nekter og forklarer at selv om Daniel har forbedret seg kraftig, kunne hun aldri avvise Mrs. Doubtfire, som har gjort livene til henne og barna så mye bedre.

En dag går Chris inn på badet og oppdager at Mrs. Doubtfire tisser stående og umiddelbart forteller han Lydia at Mrs. Doubtfire er en mann i forkledning. Mrs. Doubtfire prøver å forklare at "hun" ikke er mann, og det kommer frem at Mrs. Doubtfire er faren deres. Daniel forteller at Mrs. Doubtfire var den eneste måten for ham å se barna sine hver dag og at deres onkel Frank lagde forkledningen for ham. Chris og Lydia tilgir ham, og Daniel sier at de ikke kan fortelle det til Miranda. De kan heller ikke fortelle Natalie, siden hun er bare er fem år gammel og for ung til å forstå, og hun mest sannsynlig vil fortelle det til Miranda. Begge barna er enige om at dette må forbli en hemmelighet, og begge er glade for å ha faren sin tilbake i livene sine.

På TV-stasjonen blir administrerende direktør Jonathan Lundy (Robert Prosky) underholdt når han ser Daniel leke med leketøy-dinosaurer på settet til et utdatert barneprogram. Direktøren inviterer Daniel til middag på en restaurant for å få noen nye ideer. Samtidig forventer Miranda at Mrs. Doubtfire deltar på en bursdagsmiddag sammen med Stuart og barna til samme tid og sted. Daniel klarer ikke å avlyse noen av møtene, så han prøver å rotere mellom begge middagene ved å gå inn og ut av Mrs. Doubtfire-kostymet på et toalett. Flere alkoholholdige drikkevarer blir bestilt ved begge bordene, og Daniels oppførsel blir mer uberegnelig. Han legger cayennepepper (som Stuart er allergisk mot) på Stuarts tallerken og deretter glemmer han å skifte fra Mrs. Doubtfire-kostynet før han returnerer til Lundys bord. Daniel dekker for denne feilen ved å forklare en forvirret Lundy at hans alter ego er hans idé til en ny TV-personlighet, noe som imponerer direktøren.

Ved familiens bord får Stuart en allergisk reaksjon på det sterke pepperet. Fremdeles i sitt Mrs. Doubtfire-kostyme, utfører Daniel Heimlich-manøveren på Stuart. Ved et uhell mister Daniel masken sin, og identiteten hans er avslørt. Forferdet og rasende over å finne ut hvem husholdersken hennes egentlig er, stormer Miranda ut av restauranten med barna og Stu. Under neste høring trygler Daniel om å få se barna sine litt oftere, men til tross for å ha en jobb og et passende hjem, og til tross for hans personlige forklaring på hvorfor han kledte seg ut for å se barna sine, mener dommeren at oppførselen hans var upassende og han bevilger Miranda foreldreretten til barna, med Daniel blir begrenset til et kort besøk en gang i uken med en representant for barnevernet tilstede.

Uten Mrs. Doubtfire, blir barna innesluttet og deprimerte, og selv Miranda innrømmer at livene deres var så mye bedre med henne til stede. Daniel, utkledd som Mrs. Doubtfire, får sitt eget TV-program, som er ekstremt populært. Miranda besøker Daniel i filmstudioet, og hun forteller at både hun og barna var mye lykkeligere med ham i huset. Hun tilgir ham, og tar en prat med dommeren som går med på å gi Daniel delt foreldrerett. Senere introduserer hun barna til deres nye "barnevakt": Daniel, nå uten kostyme og uten tilsyn, som får lov til å se barna sine når som helst uten restriksjoner. Daniel og barna går ut en tur, og Miranda ser på en episode av TV-programmet til Daniel, hvor Mrs. Doubtfire svarer på et brev fra en liten jente hvis foreldre skal skille seg.

Medvirkende

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]