Paulo Evaristo Arns

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Paulo Evaristo Arns
Paulo Evaristo Arns (1982).jpg
Født 14. september 1921
Forquilhinha
Utdannet ved Universitetet i Paris
Nasjonalitet Brasil
Religion Den romersk-katolske kirke
Utmerkelser Letelier-Moffitt menneskerettighetspris, Nansenprisen

Coat of arms of Paulo Evaristo Arns.svg

Paulo Evaristo Kardinal Arns (født 14. september 1921 i Forquilhinha i Brasil) er en av Den katolske Kirkes kardinaler, og tidligere erkebiskop av São Paulo.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Arns er en av tretten barn til et tysk ektepar innvandret til Brasil fra området rundt Mosel i det vestlige Tyskland. Tre av hans søstre ble nonner, en av hans brødre fransiskanerprest, likesom ham selv.

Arns studerte filosofi i 1941 til 1943 i Curitiba, og teologi fra 1944 til 1947 i Petrópolis. Etter dette grunnstudiet fulgte ytterligere studier i litteratur, latin, gresk og antikkens historie ved universitetet Sorbonne i Paris. Arns ble fransiskaner i 1943, og ble presteviet i 1945.

I 1966 ble han hjelpebiskop i São Paulo, og i 1970 erkebiskop av samme storby. I 1973 ble han kreert til kardinal av pave Paul VI. I en alder av nesten 77 år trådte han tilbake i 1998.

I tiden med militærstyre i Brasil dannet Arns kommisjoner i Sao Paulo for å sikre at menneskerettigheter ble ivaretatt i byen.[trenger referanse] Han jobbet for å få folk ut av fengsel og for at fanger skulle få amnesti. Etter regimets fall gav han ut boken Brasil: Nunca Mais som beskrev noen av overgrepene som ble utført mot befolkningen. Boken ble tatt godt imot i menneskerettighetskretser.[trenger referanse]

På 1990-tallet kjempet Arns for gatebarn, som ble drept i stort omfang av kriminelle. Han har også vært aktiv i internasjonale fredsorganisasjoner.

I 1994 ble han tildelt Niwano-prisen for sitt arbeid for menneskerettigheter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]