A. T. Ariyaratne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ahangamage Tudor Ariyaratne
අහන්ගමගේ ටියුඩර් ආරියරත්න
Født5. november 1931 (92 år)
Unawatuna, Galle
BeskjeftigelseSosionom Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Sri Jayewardenepura
UtdannelseDoctor og Humanities, Doctor of Letters
NasjonalitetSri Lankas flagg Srilankiksk
UtmerkelserRamon Magsaysay-prisen (1969)
Gandhis fredspris (1996)
Jamnalal Bajaj-prisen (1990)

Ahangamage Tudor Ariyaratne (født 5. november 1931) er en buddhistleder fra Sri Lanka. Han er grunnleggeren av- og lederen for Sarvodaya Shramadana-bevegelsen. Bevegelser når rundt 11 millioner mennesker med sine programmer.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

A.T. Ariyaratne ble født i den sørlige delen av Sri Lanka. Han tok en utdannelse, og begynte å jobbe som lærer i 1953. Samme år begynte han også med frivillig arbeid for lokalsamfunnet. Han ville bygge opp samfunnet gjennom buddhistiske og hinduistiske idealer som han mente var glemt. Han reiste i de følgende årene rundt i landet og studerte rurale lokalsamfunn og jobbet for utvikling der. Han dro også til India og studerte Gandhiske aktiviteter og lære.

Buddhistisk sosial innsats[rediger | rediger kilde]

På 1960-tallet grunnla han, som en del av Sarvodaya Shramadana-bevegelsen, hundervis av leirer over hele landet der mennesker med ulike etnisiteter, religioner og aldre kom sammen for å bedre lokalsamfunnet. Da det brøt ut et ungdomsopprør i 1971, jobbet han mot volden og for reintegrering i etterkant. Han sluttet etterhvert å undervise, og brukte all sin tid i Sarvodaya Shramadana-bevegelsen, der han jobbet for å bedre lokalsamfunnene. Organisasjonen jobbet for å bedre vilårene for de kasteløse, noe som var kontroversielt, men vant etterhvert gjennomslag og tillit hos buddhister, kristne og hinduer.

På 1980-tallet tok han to ulike doktorgrade i 1981 og 83. I 1983 brøt det ut opptøyer på Sri Lanka, og Ariyaratne brukte de påfølgende årene på å jobbe for fred gjennom marsjer, seminarer, meditasjon, konferanser og lignende.

Han har hatt en rekke verv i internasjonale organisasjoner som jobber for fred og utvikling, gitt ut flere bøker som har blitt oversatt til mange språk, og blitt tildelt flere priser, blant annet Niwano-prisen som han fikk i 1992.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]