Sulak Sivaraksa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sulak Sivaraksa
Sulak.Sivaraksa 3-small.jpg
Født27. mars 1933Rediger på Wikidata (87 år)
BangkokRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Wales, LampeterRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Rettslærd[1], politikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet ThailandRediger på Wikidata
Utmerkelser Sriburapha Award (1994), Right Livelihood Award (1995), Jamnalal Bajaj-prisen (2014)Rediger på Wikidata

Denne artikkelen handler om en person fra Thailand; thailandsk navneskikk er slik at en person refereres til med fornavnet sitt (Sulak) og ikke slektsnavnet sitt (Sivaraksa).

Sulak Sivaraksa (født 1933) er en thailandsk buddhist og menneskerettighetsaktivist. Han er mest kjent som en av grunnleggerne av det Internasjonale Nettverk av Engasjerte Buddhister (INEB) sammen med bl.a. den 14. Dalai Lama og vietnameseren Thich Nhat Hanh. Sivaraksa er en sentral person i internasjonal interreligiøs dialog. Han har blant annet mottatt Right Livelihood Award og Niwano-prisen.

Sivaraksa ble født inn i en familie med kinesisk opphav. Han to utdannelse innen juss og andre fag i Thailand, England og Wales, før han i 1966 kom tilbake til Bangkok. Han har jobbet som lærer, forfatter, utgiver og har grunnlagt flere organisasjoner. Som forfatter har han gitt ut over 100 bøker på thai og engelsk.

Han har vært dypt engasjert i aktivisme, og har jobbet for økt velferd og utvikling i Thailand og miljøspørsmål. Aktivismen hans er rotfestet i buddhistisk ikkevoldslære og et holistisk syn på verden.

Sivaraksa har utviklet en buddhistisk visjon for samfunnet, der fem buddhistiske prinsipper blir utvidet til å gjelde hele samfunnet. Å ikke drepe vil si å ta avstand fra alle moderne former for vold. Å ikke stjele vil si å jobbe for økonomisk rettferdighet. Å ha en sunn seksualitet vi si å jobbe mot alle former for patriarkalske strukturer som diskriminerer kvinner. Forbud mot løgn oppfordrer til ærlighet på tvers av grenser. Å være avholdende fra rusmidler vil si at en jobber for en internasjonal ansvarlig rusmiddelpolitikk.

Høsten 2006 besøkte han Norge og holdt en serie foredrag i regi av det norske nettverket av engasjerte buddhister.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 17. mar. 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]