Hopp til innhold

Bassklarinett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bassklarinett og basset horn, begge til lav C
En gammel bassklarinett bygget i fagottform. Dette var vanlig i starten på bassklarinettens historie
Toneomfang

Bassklarinetten er et treblåseinstrument. Bassklarinetten er en god del større enn de andre klarinettene. Den er ca. 1,2 meter lang, og har en dypere klang. Bassklarinetten spiller en oktav lavere enn det som er notert i notene. Toneomfanget til bassklarinetten er 3,5 oktaver.

Instrument som ligner på bassklarinett finner en helt tilbake til antikken, og da i Egypt. Slike instrumenter kan en fortsatt finne i folkemusikken rundt Middelhavet.

Videreutviklingen av disse mer primitive instrumentene til den første klarinetten ble gjort av en fløytebygger som het Johan Christian Denn på slutten av 1600-tallet.

De første klarinettene hadde fingerhull og noen få klaffer. Etter hvert kom forbedringer med flere klaffer, og stadig bedre lyd. Munnstykket med rørbladet ned ble også vanlig. Tidligere hadde en hatt rørbladet opp.

Utviklingen fra midten av 1800-tallet gikk i to retninger. Mange områder i Tyskland og Østerrike bruker derfor en annen klarinett enn det som er vanlig i resten av Europa og USA.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]