Trommestikke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Et par trommestikker

En trommestikke bruker man til å slå på en tromme eller en cymbal . Trommestikken kommer i forskjellige størrelser og har forskjellige tupper. Tuppene og størrelsen har noe og si for hva slags lyd det kommer ut av trommen, og er særlig avgjørende for lydkarakteren på cymbaler.

Tresorter[rediger | rediger kilde]

Trommestikker lages av flere forskjellige sorter tre, samt syntetiske materialer. Den aller vanligste tresorten er amerikansk hickory, som foretrekkes pga. sine tette trefibre og gode holdbarhet. I tillegg har man også følgende tresorter:

  • Lønn (Maple / Sugar Maple) – grovere trefibre gjør stikken lettere i egenvekt, og mørkere i tone. Den holder dog ikke like godt som hickory.
  • Eik (Oak) – ekstremt hardt treverk som har lang holdbarhet, og høyere egenvekt enn hickory. Foretrekkes av mange hardtslående trommeslagere.

I tillegg produseres det trommestikker i komposittmaterialer som har som mål å gi bedre levetid enn tre-stikker, men med en tilnærmet like god lyd og vekt.

Andre tresorter er; Ibenholt, rosentre og agnbøk (hornbeam).

Produsenter[rediger | rediger kilde]

De største produsentene av trommestikker i dag er:
Vic Firth [1],
Vater [2],
Zildjian [3],
Promark [4],
Carbostick [5] og
Ahead [6].
I tillegg finnes et utall mindre produsenter som tilbyr en rekke forskjellige modeller for alle hender og behov.

Den nærmeste produsenten til Norge er Wincent trommestikker [7] som produseres i Gränna, Sverige.

Andre merker i markedet: Pellwood, Rohema, Agner, Silver Fox, Ice, Regal Tip, Innovative Percussion, Lefima, B-Sticks, Premier, Tama, DW, Ayotte, Sonor, Vancore.

Produsenter av melodiske-, pauke- og basstrommekøller: Grover, Bergerault, Lefima, Sonor, Premier, Rohema, Mike Balter, Malletech, Zildjian, ProMark, Vic Firth, Regal Tip, Vater, Inaki Sebastian, Vancore

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]