Trommestikke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et par trommestikker

En trommestikke bruker man til å slå på en tromme eller en cymbal. Trommestikken kommer i forskjellige størrelser og har forskjellige tupper. Tuppene og størrelsen har noe å si for hva slags lyd det kommer ut av trommen, og er særlig avgjørende for lydkarakteren på cymbaler.

Tresorter[rediger | rediger kilde]

Trommestikker lages av flere forskjellige sorter tre, samt syntetiske materialer. Den aller vanligste tresorten er amerikansk hickory, som foretrekkes pga. sine tette trefibre og gode holdbarhet. I tillegg har man også følgende tresorter:

  • Sukkerlønn (Maple / Sugar Maple) – grovere trefibre gjør stikken lettere i egenvekt, og mørkere i tone. Den holder dog ikke like godt som hickory.
  • Eikeslekten (Oak) – ekstremt hardt treverk som har lang holdbarhet, og høyere egenvekt enn hickory. Foretrekkes av mange hardtslående trommeslagere.

I tillegg produseres det trommestikker i komposittmaterialer som har som mål å gi bedre levetid enn tre-stikker, men med en tilnærmet like god lyd og vekt.

Andre tresorter er; Ibenholt, rosentre og agnbøk (hornbeam).

Grep[rediger | rediger kilde]

Produsenter[rediger | rediger kilde]

De største produsentene av trommestikker i dag er:
Vic Firth [1],
Vater [2],
Zildjian [3],
Promark [4],
Carbostick [5] og
Ahead [6] Arkivert 28. august 2006 hos Wayback Machine..
I tillegg finnes et utall mindre produsenter som tilbyr en rekke forskjellige modeller for alle hender og behov.

Den nærmeste produsenten til Norge er Wincent trommestikker [7] som produseres i Gränna, Sverige.

Andre merker i markedet: Pellwood, Rohema, Agner, Silver Fox, Ice, Regal Tip, Innovative Percussion, Lefima, B-Sticks, Premier, Tama, DW, Ayotte, Sonor, Vancore.

Produsenter av melodiske-, pauke- og basstrommekøller: Grover, Bergerault, Lefima, Sonor, Premier, Rohema, Mike Balter, Malletech, Zildjian, ProMark, Vic Firth, Regal Tip, Vater, Inaki Sebastian, Vancore

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]