Hopp til innhold

Bodhrán

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adam Kryński med bodhrán
Bodhrán, i stilen til grevskapet Kerry i Irland

Bodhrán (fra mellomirsk: bodarán, «tromme»;[1] uttales «bå-rann», lydskrift: /ˈbɔːrɑːn/ eller /ˈbaʊrɑːn/; i flertall: bodhráns eller bodhráin) er det irske navnet på et irsk håndholdt slagverkinstrument eller tromme.[2] Bodhrán er en såkalt rammetromme. Den består av et skinn (i Irland brukes det nesten utelukkende geite- eller fåreskinn) spent over en rund trekonstruksjon. Den mest populære måten å spille instrumentet på er med en såkalt «beater» eller «tipper», som er en slags trommestikke som forekommer i alle slags varianter og former. Det hender også at man spiller på instrumentet med bare hendene.

Bodhrán varierer fra 25 til 65 cm i diameter, med de fleste tromler som måler 35–45 cm. Sidene på trommelen er 9–20 cm dype.[3] Et geiteskinnshode er festet til den ene siden (syntetiske huder eller andre dyreskinn brukes noen ganger). Den andre siden er åpen slik at den ene hånden kan plasseres mot innsiden av trommehodet for å kontrollere tonehøyde og klang.

Den irske komponisten Seán Ó Riada (1931–1971) erklærte bodhránen for å være den stedegne trommen til de gamle kelterne, og spekulerte i at den muligens opprinnelig ble brukt til drøfting av korn eller å tvinne ull, og fikk med en musikalsk historie som gikk forut kristendommen innføring på 400-tallet.[4] Det var antagelig hjemmehørende i sørvestlige Irland.[5]

Opprinnelig brukte man instrumentet hovedsakelig i seremonielle sammenhenger, men fra midten av 1900-tallet har det fått en mer akkompagnerende rolle i irsk folkemusikk, først og fremst i dansemelodier.

Instrumentet finnes over hele nordkalotten. I Norge er tilsvarende instrumentet kjent som runebomme.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ bodhrán, Wiktionary
  2. ^ «bodhran», Merriam-Webster
  3. ^ «Easy Guidelines To Choose A New Bodhran», Modernbodhran.com
  4. ^ «History of the Bodhran», Thebodhranmaker.com
  5. ^ Farrington, Karen (1998): The Music, Songs & Instruments of Ireland, London: PRC Publishing Ltd., s. 62-71.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata